Liity verkostomme!

Euroopan keskuspankki (EKP)

EKP:n pääjohtajat näkevät kasvavan riskin, että korko nousee 2 prosenttiin inflaation hillitsemiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Lähteet ovat sanoneet, että Euroopan keskuspankki arvioi, onko niiden nostettava ohjauskorkoaan 2 prosenttiin tai korkeammalle hillitäkseen ennätyskorkeaa inflaatiota Euroopan euroalueella mahdollisesta taantumasta huolimatta.

Inflaatio on kiihtynyt elokuussa 9.1 prosenttiin, mikä ylittää EKP:n kahden seuraavan vuoden tavoitteen. Keskuspankki on nostanut korkoaan ennennäkemättömällä vauhdilla ja kehottanut hallituksia ja muita valtion virastoja alentamaan energialaskuja, jotka ovat nousseet huimasti sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Ukrainan.

EKP nosti torstaina (8. syyskuuta) talletuskorkoaan 0.75 prosenttiin. Presidentti Christine Lagarde ehdotti, että lisäystä voitaisiin tehdä vielä kahdesta kolmeen. Korot ovat kuitenkin vielä kaukana tasosta, jolla inflaatio palaa 2 prosenttiin.

Viisi asiaan perehtynyttä henkilöä totesi, että monet päättäjät uskoivat, että korkoa olisi nostettava "rajoittavalle alueelle". Tämä on ammattislangia, joka viittaa korkoon, joka aiheuttaa talouden hidastuvan 2 prosentin tai sitä korkeammalle.

Lähteet puhuivat nimettömänä keskustellakseen poliittisista pohdinnoista. He sanoivat, että näin tapahtuu todennäköisesti, jos EKP:n vuoden 2025 inflaatioennuste, joka on määrä julkaista joulukuussa ja on edelleen yli 2 prosenttia, julkaistaan.

EKP:n tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta.

EKP näkee inflaation olevan 2.3 % vuoteen 2024 mennessä. Eräs lähde kuitenkin väittää, että torstain kokouksessa esitellyn sisäisen ennusteen mukaan se voisi olla lähempänä kahta prosenttia, kun otetaan huomioon viimeaikaiset kaasun hinnat.

Hollannin keskuspankin pääjohtaja Klaas Knot ja Belgian pääministeri Pierre Wunsch olivat ensimmäiset, jotka puhuivat avoimesti pääsystä rajoittavalle alueelle viime vuoden lopulla. Tämä tapahtui aikana, jolloin useimmat heidän kollegansa uskoivat, että korkojen pitäisi palata 1–2 prosenttiin.

Mainos

Lähteiden mukaan päättäjät odottavat taantumaa tänä talvena sekä heikompaa talouskasvua ensi tilivuonna kuin EKP:n virallinen 0.9 prosentin ennuste. He lisäsivät, että jotkut ihmiset lohduttivat työmarkkinoiden vahvuutta, jonka pitäisi lieventää korkeampien korkojen kielteisiä vaikutuksia.

Lähteet väittivät, että päättäjät aloittivat torstain kokouksessa keskustelun kymmenistä miljardeista euroista, jotka EKP voisi maksaa pankeille ylimääräisistä varoista. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun talletuskorko on kääntynyt jälleen positiiviseksi.

Lähteet sanoivat, että poliittiset päättäjät katsoivat, että nykyiset ehdotukset, joihin sisältyi "käänteisen porrastuksen järjestelmä", joka rajoittaisi tiettyjen rahastojen palkkioita, vaativat enemmän työtä. Eräs lähde sanoi, että päätös voitaisiin vielä tehdä EKP:n seuraavassa poliittisessa kokouksessa 27. lokakuuta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa