Liity verkostomme!

Laajentuminen

Laajentuminen: Miten maat liittyvät EU:hun? 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ota selvää, miten laajentuminen toimii ja miten maat voivat liittyä Euroopan unioniin, Maailma.

Useat maat ovat hakeneet EU:n jäsenyyttä. Se on kuitenkin pitkä prosessi ja vaatii paljon valmistelua. Lue, miten se toimii.

Mitkä maat haluavat liittyä EU:hun?

Nykyisiä ehdokasmaita ovat Albania, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki sekä 23. kesäkuuta alkaen myös Ukraina ja Moldova. Bosnia ja Hertsegovina, Georgia ja Kosovo ovat mahdollisia ehdokkaita.

Nämä maat hyötyvät EU:n rahoituksesta, yksityiskohtaisista poliittisista neuvoista sekä assosiaatiosopimuksista, jotka mahdollistavat kauaskantoisen pääsyn EU:n sisämarkkinoille.

Maaliskuussa 2022 Ukraina, Georgia ja Moldova hakivat EU:n jäsenyyttä. Parlamentti vaati EU:n ehdokasaseman myöntämistä Ukrainalle ja Moldovalle "viipymättä" ja Georgiaan, kun se on saanut tarvittavat uudistukset päätökseen.

Jonkin sisällä puhe EU:n johtajille Asialle omistetun huippukokouksen alussa 23 eduskunnan puhemies Roberta Metsola sanoi, että tämä vahvistaisi EU:ta: "Meidän tulee olla selvää, että tämä ei ole vain symbolinen teko, se vahvistaa EU:ta ja se vahvistaa Ukrainaa ja Ukrainaa. Moldova. Se osoittaa ihmisillemme, samoin kuin heidän, että arvomme ovat tärkeämpiä kuin retoriikka. Se toivo voi tarkoittaa tuloksia. Ja muidenkin odottavien maiden - Länsi-Balkanin - on myös nähtävä toivon johtavan tuloksiin. On aika."

Huippukokouksessa EU-maat tunnustivat Ukrainan ja Moldovan ehdokasmaiksi sekä Georgian ja Bosnia-Hertsegovinan mahdollisiksi ehdokasmaiksi, mikä tarkoittaa, että niitä on pyydetty toteuttamaan lisäuudistuksia.

Mitkä ovat kriteerit EU-ehdokasvaltioksi?

Mainos

EU-jäsenyyden hakemiseksi maan on oltava eurooppalainen ja kunnioitettava EU: n demokraattisia arvoja. Se tarvitsee myös vakaita instituutioita, jotka takaavat demokratian ja oikeusvaltion. toimiva markkinatalous; ja kyky ottaa vastaan ​​ja täyttää EU-jäsenyyden velvoitteet.

Kuinka laajentumisprosessi toimii?

Maasta voi tulla virallinen ehdokas, kun se täyttää poliittiset, taloudelliset ja uudistuskriteerit. Se voi sitten aloittaa muodolliset neuvottelut 35 lukuja kattaa monia eri politiikan aloja EU:n kanssa. Kun neuvottelut ja uudistukset on saatu päätökseen, valmistuu liittymissopimus, joka on ratifioitava kaikkien nykyisten EU-jäsenmaiden ja maan itse ennen kuin maa voi liittyä EU:hun.

Mikä on parlamentin rooli?

Parlamentin jäsenet keskustelevat kunkin maan vuotuisista edistymiskertomuksista ja äänestävät niistä, mikä on tilaisuus tunnistaa huolenaiheet.

Parlamentin hyväksyntä vaaditaan myös ennen maan liittymistä EU: hun.

Miten tilanne on kehittynyt viime vuosina?

Euroopan komissio julkaisi sen Laajentumisstrategia-asiakirja 6. helmikuuta 2018, jossa vuosi 2025 on Serbia ja Montenegron ohjeellinen liittymispäivä. Komission edustajat keskustelivat asiasta strategia parlamentin jäsenten kanssa Strasbourgin täysistunnossa saman päivän keskustelussa.

Mepit pitivät strategiaa yleisesti ottaen myönteisenä, mutta korostivat myös uudistusten tarvetta Länsi-Balkanilla.

Aikana EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokous Brdo pri KranjussaSloveniassa 6. lokakuuta 2021 EU:n johtajat toistivat tukensa maille ja esittivät joukon aloitteita alueen vahvistamiseksi.

Parlamentti tukee edelleen Länsi-Balkanin maiden liittymistä EU:hun. Jonkin sisällä kesäkuussa 2020 hyväksytty päätöslauselmaMepit vaativat EU:ta tekemään enemmän, jotta näiden maiden laajentumisprosessi onnistuisi. .

Jonkin sisällä lokakuussa 2019 hyväksytty päätös, Parlamentti ilmaisi pettymyksensä siitä, että Albania ja Pohjois-Makedonia eivät pystyneet aloittamaan liittymisneuvotteluja, ja korosti, että laajentumisprosessilla on ollut ratkaiseva merkitys Länsi-Balkanin vakauttamisessa.

Laajentuminen 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa