Liity verkostomme!

Pankkitoiminta

Korkea inflaatio vaikeuttaa suuria keskuspankkeja

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan joukkovelkakirjamarkkinoiden laskussa Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde (kuvassa) sanoi 28. kesäkuuta, että keskuspankki aloittaa velkakirjojen osto-ohjelman perjantaina hillitäkseen mahdollisia velkakriisejä. EKP harkitsee "joustavuuden" säilyttämistä massiivinen 1.7 biljoonan euron joukkovelkakirjaostosalkkunsa uudelleensijoittamisessa ja käynnistää samalla uuden ohjelman markkinoiden vakauttamiseksi. Se työskentelee myös uuden joukkovelkakirjojen ostotyökalun parissa niin sanotun pirstoutumisen torjumiseksi. Lagarde sanoi, että työkalu mahdollistaa korkojen nostamisen "niin pitkälle kuin on tarpeen" täydentämään inflaation vakauttamista 2 prosentin tavoitteelle. EKP:n asema "viimeisenä keinona ostajana" on jossain määrin helpottanut eurooppalaisten joukkolainojen myyntiä, ja joidenkin erittäin velkaantuneiden maiden valtionlainojen tuotot ovat laskeneet. kirjoittaa Wei Hongxu.

EKP:n heinäkuussa tekemän päätöksen nostaa korkoja inflaation hillitsemiseksi, sen ehdottama joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelma lievittää mahdollista joukkovelkakirjamarkkinakriisiä, mutta on käytännössä ristiriidassa sen lähestyvän rahapolitiikan kiristämisen kanssa. ANBOUNDin tutkijat huomauttivat, että samalla tavalla kuin Federal Reserve ja Bank of Japan (BOJ) toteuttavat EKP:n rahapolitiikkaa on edessään haasteita. Korkean globaalin inflaation kaventaessa rahapolitiikkaa, inflaation ja työllisyyden välinen dilemma on yleistymässä. Tämä ei ole hyvä uutinen maailmantaloudelle ja pääomamarkkinoille, sillä talouskasvun ja inflaation välinen ristiriita vaivaa suuria keskuspankkeja vielä pitkään.

Lagarde sanoi, että EKP pysyy "joustavana" PEPP-salkun uudelleensijoittamisessa 1. heinäkuuta. "Varmistamme, että politiikkamme hallittu välitys koko euroalueella säilyy", hän sanoi. "Tarkastelemme kaikkia esteitä, jotka voivat muodostaa uhan hintavakausvaltuutuksellemme."

EKP:n vaatimus "viimeisen keinon ostajan" roolista on itse asiassa ottanut opiksi vuoden 2008 finanssikriisin laukaisemasta Euroopan valtionvelkakriisistä. EKP:n tuolloin hitaasta päätöksenteosta ja sen haluttomuudesta edistää keventämistä johtuen erittäin velkaantuneiden maiden, kuten Kreikan, Italian ja Espanjan, taloudet ja rahoitusjärjestelmät kärsivät valtavia tappioita velkakriisistä. EKP käynnisti lopulta määrällisen keventämisen vuonna 2014 käsitelläkseen deflaation ja valtionvelkakriisin kaksoisuhkia tuolloin, mikä vakautti asianomaisten maiden talous- ja rahoitusjärjestelmiä. Yhteensä EKP ostaa tällä hetkellä yli 49 biljoonaa euroa joukkovelkakirjoja, mikä vastaa yli kolmasosaa euroalueen BKT:sta. Kahden viime vuoden aikana EKP on ostanut enemmän joukkovelkakirjoja kuin kaikki 19 euroalueen kansallisen hallituksen liikkeeseen laskemat lisävelkakirjat, mikä on antanut sille valtavan vipuvaikutuksen alueen lainakustannuksiin.

Kun Euroopan markkinat ovat jättämässä hyvästit negatiivisille korkotasoille, EKP:n korkojen nousun alkaessa lainakustannusten nousu tuo väistämättä uusia riskitekijöitä sen joukkovelkakirjamarkkinoille. Nousevien korkojen seuraukset eivät ainoastaan ​​aiheuta eri taantuvien maiden talouskasvua, vaan se johtaa myös todennäköisesti uuteen velan laiminlyöntiin. Se on hinta, jonka keskuspankki joutuu maksamaan inflaation vastaisista toimistaan. Markkinasijoittajat suhtautuvat kuitenkin yhtä epäilevästi kuin Fedinkin EKP:n tiukentava politiikka inflaatiota vastaan. Tällä hetkellä euroalueen inflaatiotaso on ylittänyt 8 %, mikä on yli neljä kertaa EKP:n 2 %:n tavoite. Euroalueen viimeisimpien kuluttajahintaindeksitietojen odotetaan kesäkuussa saavuttavan ennätyskorkean 8.5 %:n. Korkea inflaatio ei ole vain Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin aiheuttama energian vääristyminen, vaan myös toimitusketjun sopeuttamisen rajoitteet.

Nämä tekijät tarkoittavat, että inflaatiotasoa on vaikea hillitä lyhyellä aikavälillä ja se laskee nopeasti takaisin. EKP:n pääekonomisti Philip Lane sanoi, että keskuspankin on pysyttävä valppaana tulevina kuukausina, koska inflaatio voi jatkaa nousuaan ja alueen talous voi hidastua kulutuksen vuoksi. Samaan aikaan Morgan Stanley totesi, että euroalueen talouden odotetaan luisuvan lievään taantumaan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, koska kuluttajien ja yritysten luottamus romahtaa Venäjän energiatoimitusten vähenemisen vuoksi, vaikka inflaatio pysyy korkeana. Euroalueen talouden odotetaan supistuvan kahden vuosineljänneksen ajan ennen kuin se palaa kasvuun ensi vuoden toisella neljänneksellä investointien kasvun vetämänä. Talouden taantuman riskeistä huolimatta EKP:n odotetaan edelleen nostavan korkoja jokaisessa kokouksessaan loppuvuoden ajan, mikä huipentuu joulukuussa 0.75 prosenttiin jatkuvan korkean inflaation vuoksi. Jos talousnäkymät kuitenkin heikkenevät merkittävästi, EKP voi lopettaa koronnoston syyskuun jälkeen. Tämä itse asiassa osoittaa, että keskuspankilla ei ole monia tehokkaita keinoja korkean inflaation edessä. Se voi omaksua vain yksi askel kerrallaan -lähestymistavan ja mukautua inflaation ja taantuman välillä.

Samanlainen tilanne on tapahtumassa myös Yhdysvalloissa ja Japanissa. Fed on myös ristiriidassa inflaation ja taantuman valinnan kanssa, kun taas BOJ:n on pohdittava useita keventämispolitiikkansa muuttamisen vaikutuksia. Japanin tilanne on jossain määrin samanlainen kuin EKP:n tilanne siinä mielessä, että keskuspankin on vaikea kiristää valuuttaan tasettaan supistamalla. Japanin jenin edelleen heikkenemisen jälkeen inflaatiotaso ylitti 2 % tavoitteen peräkkäin, mikä asettanut BOJ:n vaikeaan tilanteeseen. Jos Abenomicsin kannattama kevennyspolitiikka lopetetaan inflaation hillitsemiseksi, se tuo Japanin valtionlainojen tuoton nousun Japanin osakemarkkinoiden kuplan romahtamisen lisäksi. Koska koko Japanilla on edessään ennennäkemättömän suuri vipuvaikutus, ei ole optimistista, että japanilaisilla yrityksillä on varaa korkojen nousuun. Samaan aikaan BOJ on kerännyt suuren määrän valtion joukkovelkakirjoja ja riskiomaisuutta. Kun tase pienennetään ja myydään, se voimistaa pääomamarkkinoiden myyntiä ja aiheuttaa siten pääomamarkkinakriisin, joka vaikuttaa sekä osakkeisiin että velkoihin. Tämä kriisi, erityisesti velkakriisi, aiheuttaa kohtalokkaan shokin ja vaikutukset talouteen.

Mainos

Tämä mahdollisuus on myös syy siihen, miksi EKP kamppailee edelleen joukkovelkakirjojen ostamisen lopettamiseksi, vaikka se olisi päättänyt nostaa korkoja. Suhteellisesti Yhdysvaltain dollarin erityisaseman vuoksi kansainvälisessä valuutassa Fed ei kohtaa suurempia riskejä nostaessaan korkoa tasettaan supistaen, vaan se on suhteellisen aktiivisessa asemassa. Fedin edessä on kuitenkin myös taantuman riski, joka johtuu politiikan kiihtymisestä. Tämä on samanlainen kuin EKP:n ja BOJ:n tilanne. Inflaation ja talouden pysähtymisen tasapainottaminen olisi suurten talouksien suurin haaste, ja se on myös maailman tärkeimpien keskuspankkien kohtaama dilemma.

Lopullinen analyysi

Maailmanlaajuisen korkean inflaation vuoksi maailman suurimmat keskuspankit pyrkivät omaksumaan tiukentavaa politiikkaa. Inflaation ja talouskasvun välinen ristiriita sekä siitä johtuva velkaongelma on kuitenkin yhä näkyvämpi. Näiden ristiriitaisuuksien alla keskuspankit ovat yleensä sen dilemman edessä, että vaikka rahapolitiikan tilaa kavennetaan, politiikan vaikeus on kasvanut. Tämä tarkoittaa myös sitä, että nämä keskuspankit ovat kiusallisessa rahapolitiikan epäonnistumisen tilanteessa ja että maailmantalouden on kohdattava stagflaation uhka pitkään.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa