Liity verkostomme!

Pankkitoiminta

Meillä ei ole varaa veroparatiiseihin #Coronaviruksen aikakaudella

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ison-Britannian liittokansleri Rishi Sunak, nimitetty tehtävään vähän yli kuukausi sitten, ilmoitti Yhdistyneen kuningaskunnan tärkein poliittisten toimenpiteiden sarja toisen maailmansodan jälkeen perjantaina 20. maaliskuuta.  Lakaisupaketti - mikä sisältää 30 miljardin punnan veroloma yrityksille ja hallituksen sitoumus maksaa osa kansalaisten palkoista ensimmäistä kertaa Ison-Britannian historiassa - olisi ollut mahdoton ajatella konservatiivisen hallinnon vasta viikkoja sitten. Toimenpiteiden ennennäkemättömä luonne, samoin kuin gravitas, joiden avulla Sunak ilmoitti niistä, ajoi kotiin todellisen taloudellisen tsunamin, jonka koronaviruspandemia on vapauttanut.

Globaali talous yhtenä kommentoijana huomattava, on sydämenpysähdys. Keskuspankeilla Tokiosta Zürichiin on silvottu korot - mutta tämä voi vain auttaa lievittämään kipua miljoonilta työntekijöiltä, ​​jotka jäävät kotiin, kokoonpanolinjat pysähtyvät ja osakemarkkinat ovat pudonneet.

Melkein mahdotonta ennustaa taloudellisten vahinkojen koko laajuutta, kun suurin osa maailmasta taistelee edelleen viruksen eksponentiaalisen leviämisen hillitsemiseksi, ja vaikka niin paljon on edelleen epävarmaa. Voiko virus esimerkiksi häivyttää tiukkojen karanteenitoimenpiteiden ja lämpimämmän sää yhdistelmän ansiosta - palata vain kostoksella syksyllä, aiheuttaen tuhoisan kaksinkertaisen upotuksen taloudelliseen toimintaan?

On melkein varmaa, että Eurooppa on kääntymässä uuteen finanssikriisiin. "Satunnaiset ajat vaativat poikkeuksellisia toimenpiteitä" hyväksytty EKP: n pääjohtaja Christine Lagarde, korostaen, että "sitoumuksellemme euroon ei ole rajoja". Blokin tärkeimmät taloudet, joista osa oli flirttailu Taantuman kanssa jo ennen pandemiaa, varmasti ylitä 3 prosentin alijäämärajat. He ovat Todennäköisesti pelata nopeasti ja löysästi myös EU: n valtiontukisääntöjen kanssa, koska kovien yritysten - etenkin suurten lentoyhtiöiden, kuten Air France ja Lufthansa - on ehkä kansallistettava, jotta ne eivät taittuisi.

Poliittisten päättäjien yrittäessä pitää taloudensa liikkeellä pinnalla tämän pandemian akuutin vaiheen aikana - ja sen jälkeen - he tarvitsevat kaikki tulonromat. On siis törkeää, että noin 7 biljoonaa dollaria yksityisiä varoja on kätketty pois salassapitoalueilla, kun taas offshore-veroparatiisien välityksellä tapahtuva yritysveron välttäminen kuluttaa jopa 600 miljardia dollaria vuodessa valtion kassaan. Uusi tutkimus ilmoitettu että 40% monikansallisten yritysten voitoista ruiskutetaan ulkomaille.

Tax Justice Network -verkosto on tunnistanut "välttämisen akselin" - Yhdistyneen kuningaskunnan, Alankomaiden, Sveitsin ja Luxemburgin -, jotka yhdessä muodostavat kokonaan puolet maailman veropetoksista. Yhdistyneellä kuningaskunnalla on erityinen vastuu siitä, ettei sen merentakaisilla alueilla tapahtuneita laajamittaisia ​​taloudellisia väärinkäytöksiä voida torjua. Vaikka NHS: n henkilöstö koronavirusepidemian etulinjassa on ilmaistuna on huolissaan siitä, että niitä kohdellaan ”tykkirehuna” keskeisellä suojalaitteiden puutteen keskellä, ja maailman kolme pahamaineisinta offshore-piilopaikkaa ovat Britannian merentakaiset alueet.

Mainos

Tunnetuin on todennäköisesti Caymansaaret, joita EU sijoitettu veroparatiisin mustalle listalle aiemmin tänä vuonna. Vuosikymmenien ajan viattomia yrityksiä Enronista Lehman Brothers -yhtiöihin varastettu heidän ongelmallisen omaisuudensa idyllisillä saarilla, kun taas kaivosjättiläisen Glencoren kaltaiset yritykset väittävät rahoittaneen lahjusvaroja Britannian merentakaisten alueiden kautta.

Caymanit ovat äskettäin yrittäneet menettää tämän maineen verollisena villinä länsinä lupatensa paljastaa yritysomistajat vuoteen 2023 mennessä - muutoksen, joka saattaisi saaren kansakunnan EU: n direktiivien mukaiseksi. Sillä välin kuitenkin jatkuu tarinoita, jotka kuvaavat kuinka häikäilemättömät yritykset hyödyntävät Caymansin rentoa sääntelyä.

Vain muutama kuukausi sitten Gulf Investment Corporation (GIC) - kuuden Persianlahden maan yhdessä omistama rahasto -kysyi Sekä Caymanin että Yhdysvaltojen tuomioistuimet tutkivat "satoja miljoonia dollareita", jotka ovat ilmeisesti kadonneet Caymans-pohjaisen rahoitusvälineen Port Fund -rahastosta.

Oikeudenkäyntien mukaan satamarahaston sponsori, KGL Investment Company, on saattanut olla mukana satamarahaston varojen myynnistä Filippiineillä saatujen varojen hyödyntämisessä. GIC väittää, että satamarahasto myi filippiiniläinen infrastruktuurihankkeen noin miljardilla dollarilla - mutta julkisti vain 1 miljoonan dollarin tuotot ja maksoi vain 496 miljoonaa dollaria rahaston sijoittajille.

"Kadonnut" 700 miljoonaa dollaria ei tietysti vain haihtunut eetteriin. Vaikuttaa erittäin todennäköiseltä, että ristiriita on ainakin osittain suuntautunut kohti kalliita edunvalvontaponnisteluja, jotka Satamarahasto on kiinnittänyt entisten päälliköidensä Marsha Lazarevan ja Saeed Dashtin vetämiseen Kuwaitin vankilasta, missä heidät on lukittu tuomitsemisen jälkeen. julkisten varojen väärinkäytöstä. Suurtehoinen lobbaus kampanja on hoitanut miljoonien dollarien välilehden ja köyttänyt kaikki FBI: n päällikkö Louis Freehistä vuosina 1993-2001 Cherie Blairiin, entisen Ison-Britannian pääministerin Tony Blairin vaimoon.

Sordid-saaga on täydellinen esimerkki siitä, kuinka ovelat yritykset voivat hyödyntää sääntelyvalvonnan puuttumista caymanien kaltaisissa veroparatiisissa pitääkseen käteisvaroja julkisista kassavaroistaan. Tällaisia ​​esimerkkejä on lukemattomia. Netflix kuulemma siirtää rahaa kolmen eri hollantilaisen yrityksen kautta pitääkseen maailmanlaajuisen verolaskunsa alhaisena. Vain kuukausia sitten, teknisen titaanin Google käytti hyväkseen verolajeista, jotka kutsuttiin kaksois-irlantilaiseksi, hollantilaiseksi voileipäksi, kanavoimalla valtavia summia Irlannin kautta "kummitusyrityksille" veroparatiisissa, mukaan lukien Bermuda ja Jersey, molemmat Britannian riippuvuus.

Eurooppalaisilla johtajilla ei ole enää varaa toimettomuuteen näiden taloudellisten mustien aukkojen poistamiseksi. Ibrahim Mayaki, äskettäin perustetun YK: n laittomia rahavirtoja käsittelevän paneelin puheenjohtaja huomata uudelleend että "offshore-veroparatiisissa piilotettu, raaka-aineyritysten kautta pesemä ja julkisesta kassakaapista suoraan rahat olisi käytettävä köyhyyden lopettamiseen, jokaisen lapsen kouluttamiseen ja sellaisen infrastruktuurin rakentamiseen, joka luo työpaikkoja ja lopettaa riippuvuutemme fossiilisista polttoaineista".

Juuri nyt se pitäisi suunnata kriittisten hoitovuoteiden jälkiasennukseen varmistamalla, että koronaviruspotilaita hoitavilla italialaisilla lääkäreillä on käsineet, jotka voivat pelastaa heidän henkensä, ja tuettava Euroopan pienyrityksiä, jotta he eivät mene vatsaan.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa