Liity verkostomme!

Talous

EU:n joukkovelkakirjalainojen velka ylittää 0.5 biljoonaa euroa, kun komissio ilmoittaa lisää lainaa

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan komissio on ilmoittanut aikovansa laskea liikkeeseen enintään 65 miljardin euron arvosta EU-obligaatioita vuoden 2024 toisella puoliskolla (H2). Vuoden 2 toisen puoliskon suunnitelma perustuu vahvaan alkuun vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla, jolloin liikkeeseen laskettiin lähes 2024 miljardin euron arvosta.

EU-obligaatioista saaduilla tuloilla rahoitetaan maksuja NextGenerationEU:n ja muiden poliittisten ohjelmien, kuten Ukrainan laitos, The Länsi-Balkanin uudistus- ja kasvuväline ja makrotaloudelliset tukiohjelmat.

Toisen vuosipuoliskon rahoitussuunnitelmat nostavat vuoden 2024 EU-emissiot yhteensä jopa 140 miljardiin euroon (+ 20 miljardia euroa vuoden 2023 rahoitustavoitteeseen verrattuna). EU:n joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskujen odotetaan vuosina 2025 ja 2026 kasvavan edelleen 150–160 miljardiin euroon vuodessa, jotta voidaan rahoittaa laajempia EU:n politiikan ohjelmia.

"EU:n rahoitussuunnitelmat 65 miljardiin euroon asti vuoden 2024 jälkipuoliskolla ovat osoitus EU-obligaatioiden keskeisestä roolista politiikan painopisteiden rahoittamisessa sekä EU:ssa että naapurimaissamme", sanoi budjettikomissaari Johannes Hahn. ja hallinto. ”Liikeen EU-obligaatioiden määrä ylittää nyt puolen biljoonan markan, joten EU-obligaatiot edistävät samalla Euroopan pääomamarkkinoiden kehitystä lisäämällä sijoittajien käytettävissä olevien korkean luottoluokituksen ja likvidien euromääräisten omaisuuserien joukkoa. maapallon ympäri".

Komissio jatkaa ohjelman vihreän osan rahoittamista Palautus- ja sietokykyväline (RRF) NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen kautta, joiden arvo on tällä hetkellä 60 miljardia euroa. Emissiot pysyvät tiukasti ankkuroituina jäsenvaltioiden ilmoittamiin ilmaston kannalta merkittäviin menoihin NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen kehyksen mukaisesti.

Komissio lainaa kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta EU:n puolesta ja maksaa varat jäsenvaltioille ja kolmansille maille eri lainaohjelmien puitteissa. EU:n lainanotto on taattu EU:n talousarviosta, ja EU:n talousarvioon suorittaminen on EU:n perussopimusten mukainen ehdoton oikeudellinen velvoite kaikille jäsenvaltioille.

Mainos

Tammikuusta 2023 lähtien komissio on laskenut liikkeeseen yksittäisiä ohjelmia varten yksittäisiä EU-obligaatioita erillismerkintöjen sijaan. Näistä yksibrändilainoista saadut tuotot kohdistetaan ohjelmiin erityisiä menettelyjä noudattaen. NextGenerationEU Green Bond liikkeeseenlaskuilla rahoitetaan edelleen vain NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen puitteissa tukikelpoisia toimenpiteitä.

Vuoden 2021 puolivälistä lähtien kerättyjen EU-obligaatioiden ja NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen perusteella komissio on tähän mennessä maksanut yli 240 miljardia euroa avustuksia ja lainoja EU:n jäsenvaltioille elvytys- ja selviytymisvälineen puitteissa. Muihin NextGenerationEU-rahoitusta saaviin EU-ohjelmiin on myönnetty yli 55 miljardia euroa. Ukrainalle on maksettu yli 6 miljardia euroa Ukrainan rahoitusvälineestä vuonna 2024, mikä täydentää vuonna 18 makrotaloudellisen rahoitusavun+ 2023 miljardia euroa.

EU-obligaatioiden liikkeeseenlaskun lisäksi komissio harjoittaa lyhytaikaisia ​​likviditeetin hallintatoimia tulevien rahoitustarpeiden tasoittamiseksi. EU:n kokonaisvelka on nyt 536 miljardia euroa, josta noin 22 miljardia euroa on EU-laskuina.

Jotta EU:n politiikkaa voitaisiin rahoittaa mahdollisimman tehokkaasti ja tuloksellisesti, komission emissiot rakentuvat puolivuosittaisten rahoitussuunnitelmien ja ennalta ilmoitettujen liikkeeseenlaskujen perusteella. Tukeakseen EU-obligaatioiden jälkimarkkinoiden likviditeettiä komissio otti käyttöön kehyksen, jolla EU:n ensisijaisia ​​jälleenmyyjiä kannustetaan tarjoamaan hintatarjouksia EU:n arvopapereista sähköisissä alustoissa marraskuussa 2023. Lisäksi komissio tukee EU-obligaatioiden käyttöä takaisinostosopimuksissa ottamalla käyttöön takaisinostomahdollisuuden alkusyksystä 2024.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa