Liity verkostomme!

Talous

Inflaatio syö Euroopan tulevaisuuden – ja se on poliitikkomme vika

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjailija: Tobias Zander

Ruoan, energian ja asumisen hinnat ovat nousseet dramaattisesti monissa Euroopan maissa viimeisen kahden vuoden aikana. Tästä kärsii erityisesti yksi ryhmä, joka jää usein huomiotta kaikessa julkisessa keskustelussa "heikommassa asemassa olevista ryhmistä": nuoret. Poliitikot ja virkamiehet haluavat jakaa syytteen, mutta heidän on otettava vastuu omasta osuudestaan ​​– hallitsematon rahapolitiikka on ruokkinut inflaatiokriisiä ja nuoret eurooppalaiset maksavat hinnan huonoista päätöksistään.

Monet eurooppalaiset katsovat elinkustannusten nousua ja katsovat sen johtuvan ulkoisista syistä – yleensä Covidien, Putin, tai ahne liikemiehet salaliittoa kuluttajia vastaan. Tämä ei ole yllättävää, sillä juuri tätä narratiivia levittää poliittinen eliitti. Useimmat yritykset ovat "käyttäneet hyväkseen mahdollisuutta siirtää korkeammat kustannukset kokonaan asiakkaille", sanoi EKP:n johtaja Lagarde moittivasti.

 Mutta juuri hänen ja hänen kannattajiensa vuosien ajan kannattama ekspansiivinen rahapolitiikka on suurin syy hintojen nousuun. Rahan tarjonnan kasvu johtaa väistämättä sekä kuluttaja- että omaisuushintojen nousuun pitkällä aikavälillä. Tämä vaikutus ei kuitenkaan aiheuta samaa vahinkoa kaikille yhteiskuntaryhmille. Jotkut ryhmät kärsivät enemmän kuin toiset.

 Opiskelijat ja nuoret ammattilaiset kärsivät suuresti kulutustavaroiden, kuten ruoan, vaatteiden tai elektroniikan, hintojen noususta. Niillä on luonnollisesti pienemmät palkat koska heillä on vähemmän työkokemusta. Opiskelijoilla on usein vieläkin pienemmät tulot, koska he joko tekevät opintojensa ohessa osa-aikaisia ​​tilapäisiä töitä tai ovat vanhempiensa huollettavana ja usein vähäisiä valtionapurahoja.

Infloivan rahapolitiikan ansiosta näiden nuorten on nyt rajoitettava itseään enemmän kuin koskaan, eikä heillä ole enää mahdollisuutta kerätä rahoitusvarantoa. Sen sijaan, että he voisivat käyttää energiaansa uuden ja suuren luomiseen, he ovat ensimmäinen sukupolvi toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, joka joutuu varautumaan siihen, että heillä on vähemmän vaurautta kuin heidän vanhempansa. Pettymys korvaa nuoruuden optimismin.

Mainos

Omaisuushintojen nousu iskevät kovasti myös nuoriin eurooppalaisiin. Nuoret eivät yleensä vielä omista omaisuutta, kuten taloja, osakkeita tai kultaa. Vaikka heidän vanhempansa ja isovanhempansa voivat suojautua ainakin osittain rahan devalvaatiolta omistamalla aineellista omaisuutta, tämä vaihtoehto ei ole vielä opiskelijoiden ja nuorten ammattilaisten käytettävissä. Samalla näiden kalliimpien omaisuuserien hankkiminen vaikeutuu.

 Työnantajilla on myös vähemmän pääomaa käytettävissään inflaation seurauksena. Siksi he palkkaavat vähemmän työntekijöitä tai joutuvat leikkaamaan työpaikkoja. Ketä iskee eniten? Väistämättä nuorilla on vielä vähän kokemusta alalta. He kärsivät siksi kolminkertaisesta rangaistuksesta: heillä ei ole vielä omaisuutta, heidän tuloistaan ​​on vaikeampaa rakentaa omaisuutta, ja itse jälkimmäistä on vaikeampi saada. Tämän seurauksena rahapolitiikka vie meidät takaisin feodaaliseen aikaan, jolloin taloudellinen menestys riippui lähes yksinomaan perheen varallisuudesta ja valtion etuoikeuksista.

Ihmiset ovat yhä vihaisempia varallisuuden epätasa-arvo ja tulevaisuudennäkymien puute. Ei ole yllättävää, että erityisesti nuorempia äänestäjiä houkuttelevat vasemmisto- ja oikeistopopulististen puolueiden vaatimukset lisätä uudelleenjakoa ja korottaa verotusta. Ehkäpä heidän rauhoittamiseksi jopa "maltilliset" poliitikot vaativat yhä useammin varallisuusveroa. Mutta ratkaisiko tämä ongelman? Ei, se vain ottaisi pois tuottavien ihmisten varallisuuden väkisin ja loisi siten uusia ja epäoikeudenmukaisia ​​sosiaalisia jakautumia.

 Jokaiseen dynaamiseen ja kasvavaan talouteen liittyy varallisuuseroja, jotka eivät sinänsä ole moraalittomia, jos ne johtuvat tuottavasta työstä. Infloiva rahapolitiikka vähentää sosiaalista liikkuvuutta, asettaa nuoria epäedulliseen asemaan ja johtaa todella epäoikeudenmukaiseen varallisuuseroihin. Varallisuusvero on parhaimmillaan tapa torjua oireita, pahimmillaan tapa tuhota vaurautta. Jos haluamme auttaa Euroopan nuoria, meidän on tartuttava ongelman ytimeen ja taisteltava todellista sairautta, Euroopan valtioiden infloivaa rahapolitiikkaa vastaan.

 Jos maanosa ei muutu lähivuosina kuolevaksi alueeksi, inflaatiorahapolitiikka on lopetettava välittömästi. Euroopan nuoret tarvitsevat kovaa rahaa voidakseen suunnitella pitkällä aikavälillä ja rakentaa itselleen tulevaisuutta. Jatkossa rahan devalvaatio johtaisi siihen, että miljoonat korkeasti koulutetut nuoret jättäisivät kotimaastaan ​​ja Euroopasta tulisi yksi suuri ulkoilmamuseo. Haluammeko todella sitä?

Tobias Zander on taloustoimittaja ja Young Voices Europen politiikan stipendiaatti. Hän opiskeli aiemmin historiaa Potsdamin yliopistossa ja filosofiaa, politiikkaa ja taloustiedettä CEVRO-instituutissa Prahassa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa