Liity verkostomme!

Talous

Brysselin on toimittava KIE-maiden maanviljelijöille vähentääkseen eriarvoisuutta ja ennaltaehkäisevän populistisia aaltoja

SHARE:

Julkaistu

on

Ukrainan Mustanmeren viljasopimus roikkuu vaakalaudalla Venäjän keskellä uhat YK:n pääsihteeri António Guterres vetäytyi ennen 18. toukokuuta pidennettyä määräaikaa. visio sen säilyttämisestä kirjeessä Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Mutta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kaatanut kylmää vettä läpimurtotoivoille, harkitsemalla edistyminen maataloustuotteiden vientitarpeiden täyttämisessä ei ole kovin havaittavissa Guterresin 24. huhtikuuta tapaamisen jälkeen.

Sopimuksen mahdollinen romahdus tapahtuu aikana, jolloin EU:n Keski- ja Itä-Euroopan (KIE) maiden kärsivällisyys on loppumassa ukrainalaisen viljan viennin johdosta, joka tulee EU:hun sen "solidaarisuusreittien" kautta, mikä on jättänyt paikalliset maanviljelijät vakavia vaikeuksia ja ruokkivat mielenosoituksia. Ottaen huomioon alueen tuleva kenraali vaalit Brysselin on tartuttava tilaisuuteen mukauttaa usein epäreilua maatalouselintarvikepolitiikkaansa tukeakseen paikallisia maanviljelijöitä paremmin ja auttaakseen ehkäisemään uhkaavaa käännettä kohti euroskeptistä populismia.

Solidaarisuuskaistat kaatuvat

Kuukausien lisääntyvän paineen jälkeen KIE-maiden turhautuminen EU:n tahattomista seurauksista "Solidaarisuuden kaistat" aloite saavutettu kiehumispiste huhtikuussa, kun Puola, Unkari, Slovakia ja Bulgaria ottivat käyttöön tuontikieltoja.

Puolan maatalousministeri Robert Telus perustelee kiistanalaista liikettä, joka laukaisi alueellisen ketjureaktion väitti että "meidät pakotettiin tekemään tämä" suojellaksemme maan maanviljelijöitä, "koska Euroopan unioni piti silmänsä kiinni ongelmalta", joka koski suuria halvemman ukrainalaisen viljan virtoja. ajettu hintoja alas paikallisten viljelijöiden merkittäväksi taloudelliseksi vahingoksi.

Ottaen huomioon tuomitseminen Brysselin diplomaattisilta piireiltä kieltojen oletetun laittomuuden johdosta komission tiedottaja Eric Mamer on rohkaisevaa stressaantunut että EU:n vastaus "ei tarkoita sanktioita", vaan "ratkaisujen löytämistä". Viime viikolla EU:n toimeenpaneva viranomainen ilmoitti ylimääräisestä 100 miljoonaa euroa tuki viidelle "etulinjalle" ja suostuu kieltämään ukrainalaisen viljan myynnin alueillaan, jos ne päästävät Ukrainan viennin kauttakulkua muihin maihin.

Puola on siitä lähtien nostettu sen kielto väliaikaisesti neuvottelujen aikana, vaikka EU:n parlamentin kauppavaliokunta 27. huhtikuuta äänestää viljajärjestelmän laajentaminen voisi monimutkaistaa asioita. Riippumatta lopullisesta resoluutiosta, intensiteetistä protesteja nähty Puolassa, Bulgariassa ja Romania Viime viikkoina korostetaan kiireellistä taloudellista ja poliittista välttämätöntä byrokratian kiertämistä ja maanviljelijöille annettavaa tukea.

Mainos

Elintarvikemerkintöjä koskeva keskustelu jakaa maanosan

Mutta ukrainalainen vilja ei ole ainoa Brysseliin liittyvä uhka KIE-viljelijöille. Komission kauan odotettu ehdotus pakollisesta pakkauksen etuosan (FOP) merkinnästä lisää edelleen epävarmuutta ja kiistaa koko blokissa. Nutri pisteet ylivoimaisesti polarisoivan tarkasteltavina olevista etiketeistä. Vielä ollessaan Tukena raskaan sarjan, kuten Ranskan, Saksan, Espanjan ja Alankomaiden, useat KIE-maat – nimittäin Unkari, Romania ja Tšekki – ovat ilmaisseet avoimesti mielipiteensä. vastustus Nutri-Scorelle liittymällä Välimeren koalitioon, johon kuuluu muun muassa Kreikka, Italia ja Kypros.

Nutri-Scoren vastustajat ovat korostaneet järjestelmän epäluotettavaa algoritmia, joka luokittelee ruoan ja juoman terveellisyyden asteikolla "vihreä A" - "punainen E", joka perustuu valtaosin suola-, sokeri- ja rasvapitoisuuksiin. Itse asiassa algoritmin on täytynyt olla päivitetty, jonka oliiviöljyn alkuperäinen merkki D-kirjaimella herättää laajaa kritiikkiä ja paljastaa merkittäviä tieteellisiä puutteita.

Vaikka oliiviöljy hyppää B:ksi Nutri-Score 2.0:ssa, keinotekoisilla makeutusaineilla täytetyt tuotteet, kuten Coke Zero, saavat sama pistemäärä, vaikka jopa ylittää täysmaidolle annetun C:n, osoittaa, että algoritmin perusongelmat ovat edelleen olemassa. Ruokatieteilijä Frédéric Leroy on tehnyt aivan oikein kyseenalaiseksi kuinka tällaiset tuotteet voivat saada positiivisia Nutri-pisteitä, kun ne eivät "tarjoa aluksi mitään ravintoaineita" toisin kuin luonnolliset, runsaasti mikroravinteita sisältävät oliiviöljy- ja maitotuotteet.

Tässä valossa Romanian kansallisen kuluttajansuojaviranomaisen Nutri-Score kieltää myös viime syksynä Tšekki ja Kiillottaa huolet merkin liian yksinkertaisesta lähestymistavasta ja paikallisiin viljelijöihin kohdistuvista kielteisistä vaikutuksista ovat hyvin ymmärrettäviä.

YMP jäädyttää pienviljelijät

Vähemmän näkyvä, mutta erittäin salakavala trendi pahentaa merkittävästi KIE-maiden maanviljelijöiden kohtaamia haasteita: maan keskittyminen.

Rakenne Yhteinen maatalouspolitiikka (CAP)Pääsyyllinen on ollut EU:n maataloustukiohjelma, jonka hehtaaria kohden maksetut tuet kannustavat maatalousyrityksiä hankkimaan lisämaata ja suosivat näin suurempia, hyvin resursoituja tiloja. Esimerkiksi sisään Saksa, suurin yksi prosentti maatilojen saajista saa lähes neljänneksen YMP:n varoista, kun taas sen pienimmät viljelijät, jotka muodostavat puolet kaikista tiloista, vievät kotiin vain niukat 1 prosenttia. KIE-alueen maatalouden voimanlähde Puola on samanlainen tunnettu siitä, suuri osa pientiloista ja merkittäviä tuloeroja.

Tämä tilanne on johtanut tilan asteittaiseen koon kasvuun ja niiden tilojen määrän vähenemiseen Euroopassa, joilla on putosi EU:n mukaan yli 30 prosenttia eli 5 miljoonaa maatilaa viime vuosina opiskella julkaistiin vuonna 2022, jolloin pientilat kärsivät eniten ja uudet tulokkaat syrjäyttivät yhä enemmän maan hintojen noususta, kun taas suurten tilojen määrä kasvoi 7 prosenttia.

Uudistettu YMP tarjoaa toivon välähdyksen käynnistettiin tammikuussa osoittaa virkistävän huomion oikeudenmukaisuuden ja pienviljelijän tukemisen kanssa uudet toimenpiteet mukaan lukien tukien uudelleenjakomekanismit, aloitusrahoitus nuorille viljelijöille ja tehostettu paikallistaso joustavuus, vaikka pinta-alaperusteisen rahoitusjärjestelmän karsiminen on edelleen poissa pöydältä.

Brysselin ja KIE-suhteiden nollaus

Vaikka Keski- ja Itä-Euroopan maanviljelijät kohtaavat jo nyt kovia paineita, he voivat pahentua paljon, jos Mustanmeren viljasopimus kaatuu ja lähettää lisää Ukrainan vientiä EU:n yksinäisille väylille – tilannetta Venäjä haluaisi hyödyntää. Lisäksi annettu jotka Kun viljelijät saavat tukea ennen tulevia vaaleja, EU:lla on sekä velvollisuus räätälöidä politiikkansa vastaavasti että suuri mahdollisuus palauttaa vahingoittuneet KIE-suhteensa.

Tässä ilmapiirissä Bryssel voi nousta ja osoittaa vahvaa, maadoitettua johtajuutta näille tärkeille maatalousyhteisöille, joissa Puola ja muut alueen hallitukset ovat ei toimitettu. Prosessissa EU voisi näyttää uudet kasvot ja auttaa estämään epäliberaalin populismin kostonhimoisen paluun alueelle, jonka Robert Ficon johtama SMER-SD:n voitto Slovakian vaaleissa, PiS-uudelleenvalinta Puolassa ja Unkarin ja Puolan välinen elpyminen. syntyisi Visegrad-ryhmän sisällä, mikä vaikuttaisi selvästi EU:n yhtenäisyyteen ja Venäjän alueelliseen vaikutukseen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa