Liity verkostomme!

Talous

Globaali etelä näkee nälkää

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ja nyt globaali etelä näkee nälkää. Väkivallan jatkuessa kansalliset hallitukset kasaavat pakotteita Venäjää vastaan. Näiden pakotteiden tahaton seuraus on kuitenkin ollut elintarvikkeiden hintojen tähtitieteellinen nousu kehitysmaissa - kirjoittaa Bruno Roth

Kun EU:n päättäjät jatkavat Venäjän rankaisemiseen tarkoitettujen strategioiden kartoittamista ja antavat samalla kipeästi kaivattua tukea Ukrainalle, heidän on otettava huomioon tämä heijastusvaikutus ja vaakalaudalla olevat ihmishenget.

Protesteja on ollut puhkesi, Etelä-Amerikasta Itä-Aasiaan, ja ihmiset huutavat tukea, kun ruokaa ei enää ole saatavilla. Maat ovat kokeneet sekä maanviljelijöiden että kansalaisten mielenosoituksia vastauksena hallituksen elintarvikkeiden hintojen nousuun. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan monien kehitysmaiden inflaatiokori on 50 prosenttia ruokaa, mikä antaa nykyiselle elintarvikepulalle suhteettoman vaikutuksen kehitysmaihin. Kehittyvät markkinat kamppailevat selviytyäkseen, ja hallitukset joutuvat ryhtymään rajuihin toimenpiteisiin massanälänhädän estämiseksi. Maailmanpankki oli ennustanut nouseville talouksille 6.3 prosentin kasvua vuonna 2022; nykyisen liikeradan perusteella uusi arvio on kuitenkin vain 4.6 prosenttia.

2020-saha ruokaturvan ennätyskorkeudet150 miljoonaa ihmistä on luokiteltu akuutisti elintarviketurvattomaksi. Vuosi 2021 rikkoi tämän ennätyksen lähes 40 miljoonalla ihmisellä, eikä 2022 ole poikkeus, kun näitä tilastoja pahentaa Venäjän hyökkäys. Ukraina ja Venäjä tuottavat yhdessä noin 30 prosenttia maailman ohran ja vehnän viennistä sekä 15 prosenttia maailmanlaajuisesta maissitarjonnasta ja 65 prosenttia auringonkukansiemenöljystä. He ovat myös vastuussa kolmasosa maailman kalium- ja ammoniakkituotannosta, jotka molemmat ovat olennaisia ​​lannoitteiden ainesosia. Kaksi maata yhdessä tuottaa 12 prosenttia maailmanlaajuisesta kalorien kulutuksesta.

Hyökkäyksen alkamisen jälkeen lannoitteiden ja elintarvikkeiden hinnat nousivat välillä 20 ja 50 prosenttia. Maailman elintarvikeohjelma on varoittanut, että jatkuva elintarvikepula voi ylittää toisen maailmansodan tason ja sen ruoan säännöstely voi pian tulla välttämättömyys. Tämä luo epäilemättä, mutta tahattomasti, joukkoyhteiskunnallisia levottomuuksia.

Hyökkäys ei ole vain häirinnyt tuotantoa, vaan vaikutus toimitusketjuihin ja toimintoihin on myös tehokkaasti estänyt luomis- ja jakelukanavia, mikä on edelleen edistänyt hintojen jyrkkää nousua. Ilman kohtuuhintaista lannoitteiden saatavuutta kehitysmaat, etenkään Afrikassa, eivät pysty kasvattamaan omia tuotteitaan, eivätkä heillä ole myöskään varaa tuoda ruokaa. Jatkuvaa tuotantoa rajoittaa voimakkaasti nousevat kustannukset, ja elintarvikkeiden sadot putoavat peräti 15 prosenttia lannoitteiden saatavuuden vähenemisen myötä. Synteettisten ravintoaineiden kustannukset nousevat edelleen ja lannoitteiden vähentäminen lisää riskiä huonolaatuisemmasta ruoasta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan katkaisi melkein 20 prosenttia maailmanlaajuisesta ravinteiden viennistä, mikä edesauttaa jo meneillään olevaa kriisiä. Tämä palauttaa keskustelun sanktioihin.

Vaikka venäläisiä yrityksiä ja yhteisöjä koskevat sanktiot ovat olennainen geopoliittinen väline, siirtyminen yleispakotteista älykkäisiin pakotteisiin on tärkeä askel, jota EU:n päättäjien on harkittava. Tämä tarkoittaa seuraamusten muotoilua maksimoida Venäjään kohdistuva paine ja minimoida sivuvahingot. Maailmanlaajuinen nälkätaso nousee jatkuvasti ja on saavuttanut a historiallinen huippu. Tätä on pahentanut Covid-19-pandemia, josta toipuminen on käynnissä erittäin hitaasti, ja tämän maailmanlaajuisen terveyskriisin epätasa-arvoiset vaikutukset ovat jo jättäneet monet kehitysmaat epävarmaan taloudelliseen tilanteeseen.

Mainos

Hinnat jatkavat nousuaan ilman loppua, ja kriisin pahin on vielä edessä. Samalla kun kansalliset hallitukset tekevät parhaansa säätääkseen korkoja ja palkkoja, ne myös tasapainottavat globaalia inflaatiota ja kansainvälisiä paineita vastustaa Venäjää. Ihmisoikeusloukkauksia ei voida hyväksyä, ja on olennaista, että kansainvälinen yhteisö pysyy yhdessä Ukrainan kansan kanssa. Vaikka Venäjän pakotteet asetetaan erotuksetta, venäläisten maatalousyritysten keskeisiä toimintoja globaaleissa elintarvikejärjestelmissä estetään.

Ukrainan auttaminen ja Venäjän rankaiseminen voidaan ja pitääkin tehdä uhraamatta miljoonia ihmisiä ruokapulaan. Aliravitsemus ja nälkä ovat jo vakavia ongelmia kehittyvillä markkinoilla, eivätkä mielivaltaiset pakotteet auta mitään. Nykyinen EU: n pakotteet ovat kieltäneet liiketoiminnan harjoittamisen, jopa joidenkin EU-maiden kanssa lannoiteyritykset kuten Antwerpenissä sijaitseva EuroChem, venäläisten yhteyksien vuoksi, mikä vain lisäsi toimitusketjun häiriöitä. Eurooppalaisten yritysten on noudatettava näitä, vaikka kielteiset vaikutukset ovat nähneet EU:n pohtia seuraamusten poistamista tietyille erityisen vaikuttaville yhteisöille ja henkilöille, kuten esimerkiksi EuroChemin omistajille.

Jatkuvat dialogit Venäjän ja Ukrainan välillä, kolmansien maiden välittämänä, on tarkoitus vapauttaa joitakin viljavarastoja, mutta tämä on vain väliaikainen ratkaisu. Koska hinnat jatkavat nousuaan, elintarvikkeiden tuonnin uudelleen aloittaminen ei riitä takaamaan elintarviketurvaa. Ainoastaan ​​älykkäiden pakotteiden hyväksyminen maatalouden ja erityisesti lannoiteyhtiöiden osalta auttaa suojelemaan miljoonia viattomia ja puolustuskyvyttömiä ihmisiä sekä Ukrainassa että kaikkialla kehitysmaissa. Ilman tätä kehitysmailta puuttuu edelleen maatalouden autonomia, jota tarvitaan väestönsä ruokkimiseen.

Bruno Roth on elinikäinen historian opiskelija ja entinen tekninen kirjailija Allianz Saksassa. Bruno on nyt kotimaassaan Sveitsissä ja jatkaa intohimoaan journalismiin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa