Liity verkostomme!

Talous

Komissio parantaa Euroopan tiedonsaantia edistää digitaaliaikaa

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan komissio hyväksyi tänään (23. helmikuuta) tietolain, jolla pyritään parantamaan tietojen saatavuutta ja tekemään tietomarkkinoista avoimempia ja oikeudenmukaisempia. Komissio haluaa antaa hallituksille ja yrityksille mahdollisuuden hyödyntää tietoja, joita tällä hetkellä tuotetaan mutta joita ei käytetä. 

"Tämä päivä on tärkeä askel suuren teollisuusdatan vapauttamisessa Euroopassa, mikä hyödyttää yrityksiä, kuluttajia, julkisia palveluja ja koko yhteiskuntaa", komissaari Thierry Breton sanoi. ”Toistaiseksi vain pieni osa teollisista tiedoista on käytössä ja kasvu- ja innovaatiopotentiaali on valtava. Tietolailla varmistetaan, että teollisia tietoja jaetaan, säilytetään ja käsitellään täysin eurooppalaisia ​​sääntöjä noudattaen.

Ehdotus sisältää toimenpiteitä, joiden avulla kuluttajat pääsevät käsiksi omistamiensa laitteiden tuottamiin tietoihin nykyisen mallin sijaan, jossa valmistajat voivat käyttää yksinomaan näitä tietoja. Ehdotus antaisi kuluttajille myös mahdollisuuden saada valmistajat jakamaan tietojaan kolmansille osapuolille ja helpommin vaihtamaan pilvipalveluntarjoajien välillä. 

"Haluamme antaa kuluttajille ja yrityksille entistä paremman hallinnan siitä, mitä heidän tiedoilleen voidaan tehdä, ja selventää, kuka voi käyttää tietoja ja millä ehdoilla", komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager sanoi. 

Lisäksi laki tarjoaisi keinon, jolla viranomaiset voisivat pyytää yksityisiltä yrityksiltä pääsyä tietoihin voidakseen reagoida tehokkaammin hätätilanteeseen. Laki pyrkii takaamaan tämän yrityksille mahdollisimman pienellä rasituksella, sillä säännöksellä, että yritykset voisivat vaatia korvausta, jos ne toimittavat tietoja omakustannushintaan. 

Uusi ehdotus toimii jo olemassa olevien sähköisen viestinnän tietosuojaa ja tietosuojaa koskevien lakien kanssa. Se oli myös laajempi osa Euroopan digitaalistrategiaa. 

Aloite on osa komission eurooppalaista datastrategiaa, joka julkistettiin helmikuussa 2020. Datastrategian tavoitteena on luoda yhteisiä eurooppalaisia ​​digitaalisia tiloja, jotka antaisivat eurooppalaisille yrityksille, hallituksille ja yksityishenkilöille pääsyn enemmän dataan. 

Mainos

Lakia voi seurata alakohtaisempia tietoehdotuksia terveyden, liikkuvuuden ja mahdollisesti rahoituksen osalta.

Jaa tämä artikkeli:

Nousussa