Liity verkostomme!

Talous

Voiko alv-palautusalan uudistaminen pelastaa matkailun?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kansainvälisillä matkoilla on hyvä olla alle pandemiaa edeltävän tason, monet Euroopan maat tutkivat tapoja tukea aloja, jotka ovat riippuvaisia ​​ulkomaisista matkailijoista, kun ne odottavat kesän matkailukautta ja paluuta johonkin lähestyvään normaaliin. Omicron-viruksen vaimentaessa matkailua uudelleen he etsivät tapoja auttaa pandemian lamauttamia hotelleja, ravintoloita ja matkailukohteita.

Vaikka ensimmäinen vastaus kysynnän romahtamiseen pandemian aiheuttaman laman ensimmäisenä vuonna oli valtion tukien myöntäminen matkailualalle, maat ympäri maailmaa kamppailevat nousevan inflaation ja monien muiden tarpeiden kanssa, jotka estävät valtion lisäavun teollisuus.

Useat maat kuitenkin harkitsevat tapaa tukea matkailua nykyisen turistien verohelpotuksen uudistaminen.

Viisikymmentäneljä maata - mukaan lukien kaikki EU:n maat - tarjoavat arvonlisäveron (ALV) palautuksen ulkomaisten matkailijoiden ostamista tavaroista: vaatteet ja korut ovat ensisijaisesti edunsaajia, mutta turistin yli 150 euron ostamat tavarat ovat vapautettuja. Hyvityksen perusteena on, että se houkuttelee lisää turisteja maahan ja rohkaisee heitä käyttämään enemmän rahaa maassa ollessaan sekä ostoksilla että hotelleissa, ravintoloissa ja muissa toimissa, joissa arvonlisävero peritään. ei palauteta.

Nykyinen järjestelmä on kuitenkin raskas ja tehoton, ja todisteet viittaavat siihen, että tämä tehottomuus tekee arvonlisäveron palautuksesta huomattavan tehottoman turistien menojen lisäämisessä. Ensinnäkin käsittelykustannukset ovat turhan korkeat, eivätkä turistit saa kaikkea arvonlisäveroa, johon heillä on oikeus: monissa tilanteissa he eivät edes saa saa puolet arvonlisäverosta takaisin.

Lisäksi arvonlisäveron palautuksen saaminen on monimutkaista ja vanhentunutta, ja se vaatii turistia täyttämään liikkeen toimittaman paperilomakkeen, leimaamaan sen lentokentän tullissa palatessaan kotiin ja postittamaan sen ennen poistumassa lentokentältä. Huomattava osa turisteista ei edes vaivaudu hakemaan arvonlisäveron palautusta.

Lähinnä syy suureen vaivaan ja alhaiseen palautukseen on se, että lähes kaikki kaupat käyttävät arvonlisäveron palautusvälittäjää asiakkaidensa palautushakemusten käsittelyyn. Kaksi yritystä – Global Blue ja Planet – hallitsevat markkinoita, ja ne säilyttävät markkinaosuutensa sopimalla peruuttavansa osan ALV-palautuksesta jälleenmyyjälle, joka on heidän yksinoikeutensa arvonlisäveron palautusedustaja. He jatkavat paperilomakkeiden käyttöä, mikä paitsi alentaa vastaanottoa, myös lisää käsittelykustannuksia, koska järjestelmän modernisointi vaikeuttaisi yksinoikeusjärjestelyn täytäntöönpanoa.

Mainos

Tehoton status quo on vallinnut, koska sille ei ole järjestäytynyttä vastustajaa. Vähittäiskauppiaat ovat tehneet arvonlisäveron palautuksen voittokeskukseksi eivätkä halua luopua siitä. Ulkomaalaiset turistit eivät ole suurelta osin tietoisia asiasta, ja he olisivat viimeinen vaalipiiri, jota poliittinen luokka kuuntelee, jos he valittaisivat. Turisteja palvelevien hotellien ja ravintoloiden pitäisi suhtautua uudistukseen myönteisesti, mutta status quosta aiheutuvat kustannukset eivät välttämättä ole ilmeisiä.

Joukko fintech-startuppeja yrittää kuitenkin murtaa duopolin, ja ne alkavat saada vetoa, kun hallitukset ymmärtävät, että matkailun edistämisen nimissä uhratut verotulot eivät saavuta juuri mitään. Vuonna 2021 Iso-Britannia päättyi käytäntö palauttaa turistien maksama arvonlisävero kokonaan juuri tästä syystä.

Muut maat tutkivat uudistusta, joka tehostaisi turistien menojen lisäämistä, mikä voitaisiin tehdä, jos EU-maat poistaisivat käytännön sallia vähittäiskauppiaille yksinoikeussopimukset arvonlisäveron palautusasiamiesten kanssa ja antaisivat kuluttajan valita valitsemansa edustajan. sen sijaan.

Tällainen toimenpide lopettaisi jälleenmyyjien takaiskut, ja hyvitystoimistot kilpailisivat saadakseen kuluttajia antamalla heille enemmän hyvitystä ja helpottamalla sen hakemista. Tämä tekisi hyvityksestä tehokkaampaa saavuttamaan tarkoitustaan, joka on lisätä turistimenoja.

Useat fintech-startupit ovat valmiita astumaan tähän tilaan, joista lupaavin on utu. Sen toimitusjohtaja Asad Jumabhoy perusti (ja myi) kaksi vakiintunutta operaattoria.

Utu antaa asiakkailleen paljon enemmän hyvitystä - joissakin tilanteissa jopa 100 % - ilman, että kauppiaalle tarvitsee antaa osuuttaan ja myös hyvittämällä sen lento- tai hotellipisteiden kautta. Se toimii jo Aasiassa ja aikoo käynnistää toiminnan useissa EU-maissa vuonna 2022. Sen avulla matkailijat voivat myös käyttää sovellusta hyvitysten käsittelyyn. Myös useat muut fintech-startupit ovat innokkaita tulemaan markkinoille.

Vaikka vakiintuneet operaattorit kamppailevat säilyttääkseen status quon, he ovat molemmat keränneet rahaa siitä lähtien, kun maailmanlaajuinen matkailu haihtui pandemian mukana, ja heidän kykynsä käyttää rahaa ensisijaisuuden suojelemiseksi saattaa olla heikkenemässä – varsinkin jos omikronin muunnelma vähentää matkailua paljon. kauemmin.

Lisäksi EU saattaa pian ryhtyä toimiin lopettaakseen heidän yksinoikeusjärjestelynsä kokonaan. Italian kilpailuviranomainen päätettiin vuoden 2021 alussa että nämä yksinoikeussopimukset ovat laittomia ja että kuluttajat voivat valita edustajansa. Käynnissä on ponnisteluja, jotka voivat johtaa siihen, että muutkin EU-maat kunnioittavat tätä päätöstä.

Näiden yksinoikeusjärjestelyjen lopettaminen toisi arvonlisäveron palautusmarkkinoille joukko uusia kilpailijoita ja alentaisi maksuja. Global Blue ja Planet saattavat pian kyllästyä rahan menettämiseen, kun niiden tulevaisuudennäkymät heikkenevät ja joko myydä alv-palautustoimintansa tai poistua markkinoilta kokonaan.

Riippumatta siitä, mitä vakiintuneet operaattorit päättävät tehdä, näyttää todennäköiseltä, että kun maailmanlaajuinen matkailu elpyy jokseenkin lähelle pandemiaa edeltävää tasoa, turistien on helpompi ja kannattavampi saada arvonlisävero takaisin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa