Liity verkostomme!

Talous

Euroopan komissio ja EKP käynnistävät digitaalisen europrojektin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Oletko valmis käyttämään 'digitaalista lompakkoa'? Aloittamattomille tämä tarkoittaa virtuaalivaluuttaa, jonka on tarkoitus täydentää ihmisten lompakoissa olevaa käteistä. Euroalueen keskuspankkiirit ovat taipuvaisia ​​kohti niin kutsutun digitaalisen euron käyttöönottoa myöhemmin tänä vuonna. Digitaalinen euro on keskuspankkirahojen sähköinen muoto, jonka on tarkoitus olla kaikkien saatavilla. Uusi maksuväline on vain yksi osa vallankumousta, joka parhaillaan tapahtuu joskus hämärässä salausvaluuttojen maailmassa.

Nämä vaihtelevat salaus- ja vakaista kolikoista salaustunnuksiin.

Euroopan unionin valtiovarainministerit toivovat varastavansa marssin muuhun maailmaan käynnistämällä epävirallisen, mahdollisesti jo keväällä, digitaalisen euron.

Tämän tarkoituksena on osittain torjua Diem-projekti, yhden dollarin tukema digitaalinen kolikko. Diemiä, joka tarkoittaa latinaksi "päivää", tukee sosiaalisen median jättiläinen Facebook ja 26 muuta yritystä, jotka aikovat käynnistää maksupalvelun tänä vuonna.

EU: n poliittiset henkilöt ovat vaatineet nopeita toimia vastaamaan Kiinaa ja muita keskuspankkeja, jotka myös harkitsevat rahojensa virtuaaliversioita.

Digitaalinen euro on monimutkainen projekti, joka helpottaa maksuja, mutta voi myös ravistaa rahoitusjärjestelmän perustaa. Se ottaisi myös Yhdysvaltain dollarin globaalin vaikutuksen alalla.

Digitaalisen euron tavoitteena on täydentää, ei korvata fyysistä käteistä, eikä se tarkoita, että setelit ja kolikot katoavat.

Mainos

Sen tavoitteena on ottaa huomioon digitalisaatio, nopeat muutokset maksamaailmassa ja salausvarojen syntyminen.

Digitaalisesta eurosta käydyssä keskustelussa on kuitenkin keskitytty tiukasti kryptovaluuttoja koskeviin kysymyksiin.

Facebook oli yksi ensimmäisistä lohkoista ilmoittaessaan viime kesän projektista oman digitaalisen valuutan (alun perin nimeltään Vaaka, mutta sen jälkeen nimeksi Diem) käyttöönoton

Jotkut keskuspankit, mukaan lukien Ruotsi ja Kiina, työskentelevät nyt omien valuuttojensa digitaalisten versioiden parissa.

Komissio ja EKP toivovat voivansa käynnistää digitaalisen europrojektin vuoden 2021 puoliväliin mennessä.

"Tällainen projekti vastaisi keskeisiin suunnittelu- ja teknisiin kysymyksiin ja tarjoaisi EKP: lle tarvittavat välineet valmistautua digitaalisen euron liikkeeseen laskemiseen, jos tällainen päätös tehdään", molemmat toimielimet sanovat yhteisessä lausunnossaan. 

Komission edustaja sanoi, että useita "poliittisia, oikeudellisia ja teknisiä kysymyksiä" on vielä käsitelty.

EKP käynnisti julkisen kuulemisen digitaalisen euron käyttöönotosta keskuspankin digitaalisena valuuttana marraskuussa 2020. Sen tarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus ilmaista prioriteettinsa, mieltymyksensä ja huolensa digitaalisen euron liikkeeseenlaskusta keskuksena. pankin digitaalinen valuutta ja maksuvälineet euroalueella.

EKP: n johtokunnan jäsen Fabio Panetta kirjoitti äskettäin asiasta Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnan (ECON) puheenjohtajalle Irene Tinaglille.

Tämä tapahtui samanaikaisesti Panettan äskettäisen kuulemistilaisuuden kanssa valiokunnassa sen jälkeen, kun eurojärjestelmän raportti digitaalisesta eurosta oli julkaistu. Julkinen kuuleminen päättyi 12. tammikuuta 2021 ja sai aikaan erityisen vaikuttavan vastauksen.

Panetta sanoo, että vastaus heijastaa kasvavaa kiinnostusta ongelmaan, joka on viime aikoihin asti ollut perifeeriassa.

Hän sanoi: "Olen iloinen voidessani sanoa, että 8,221 kansalaista, yritystä ja teollisuusyhdistystä vastasi verkkokyselyyn, joka oli ennätys EKP: n julkisissa kuulemisissa.

"Kyselymme vastausten suuri määrä osoittaa, että Euroopan kansalaiset, yritykset ja tutkijat ovat innokkaasti kiinnostuneita digitaalisen euron vision muokkaamisesta. Kaikkien sidosryhmien mielipiteet ovat meille erittäin tärkeitä, kun arvioimme digitaalisen euron tarvetta, toteutettavuutta, riskejä ja hyötyjä. "

Italialaisen mukaan digitaalinen euro "yhdistää digitaalisen maksuvälineen tehokkuuden" keskuspankin rahan "turvallisuuteen".

"Yksityisyyden suoja olisi ensisijainen tavoite, jotta digitaalinen euro voi auttaa ylläpitämään luottamusta maksuihin digitaaliaikana."

Hän sanoi: "Analysoimme nyt yksityiskohtaisesti vastausten suuren määrän."

Alkuperäinen analyysi raakatiedoista osoittaa, että maksujen yksityisyys on korkeimmalla mahdollisella digitaalisella eurolla (41% vastauksista) vaadittujen ominaisuuksien joukossa, jota seuraavat turvallisuus (17%) ja yleiseurooppalainen kattavuus (10%).

EKP: n johtokunnan jäsen varoitti: "Julkinen kuuleminen on suunniteltu siten, että se on avoin kaikille rajoituksetta. Kun otetaan huomioon sen luonne ja se, että vastaajat vastasivat kyselyyn omasta tahdostaan ​​eikä heitä valittu minkään erityisen kriteerin perusteella, kuulemisessa kerättyjen tietojen ei koskaan ollut tarkoitus edustaa EU: n näkemyksiä. koko väestöstä, eikä sitä tule tulkita sellaiseksi. "

EKP, virkamiehen mukaan, jatkaa vastausten analysointia ja julkaisee "kattavan" analyysin kuulemisesta keväällä, jolla on "tärkeä rooli" auttaessaan EKP: n neuvostoa päättämään digitaalisen europrojektin käynnistämisestä. .

Hän sanoi: "Odotan innolla raportin yksityiskohtia tämän tärkeän aiheen analyysistä keväällä."

Joten mitkä ovat digitaalisen euron koetut edut?

Yksi potentiaalinen etu on, että esimerkiksi säästäjät voisivat nähdä enemmän hyötyä digitaalisten eurojen pitämisestä kuin käteisvarojensa tallettamisesta, mikä voi sisältää maksuja ja tarjota vain vähän tuottoa nykyisillä kursseilla.

Digitaalinen euro voisi lisäksi helpottaa maksuja kaikkialla Euroopassa ja tarjota jokaiselle euroalueen kansalaiselle mahdollisuuden saada talletustili EKP: n koetuissa turvallisissa käsissä.

 Mutta vielä on ratkaisematta useita ratkaisemattomia kysymyksiä, mukaan lukien tekniikka, joka voimistaisi digitaalista euroa.

Toinen kysymys on yksityisyyden taso, joka on yksi EKP: n julkisessa kuulemisessa esiin nostetuista huolenaiheista.

Äskettäin julkaistussa digitaalijärjestelmää koskevassa eurojärjestelmän raportissa todettiin, että "digitaalinen euro voisi tukea EU: n talouden digitalisaatiota ja sen strategista autonomiaa", varsinkin kun kyseessä on kirjeenvaihtajapankki kansainväliselle liiketoiminnalle.

Siinä kuvataan myös kahta lähestymistapaa digitaalisen euron toimintaan: yksi, joka vaatii välittäjiä käsittelemään maksua, ja toinen, joka ei.

EKP selitti: "Jos suunnittelemme digitaalisen euron, jonka ei tarvitse olla keskuspankin tai välittäjän mukana jokaisen yksittäisen maksun käsittelyssä, se tarkoittaa, että digitaalisen euron käyttö tuntuisi olevan lähempänä käteismaksuja, mutta digitaalisesti lomake - pystyt käyttämään digitaalista euroa, vaikka et olisikaan yhteydessä Internetiin, ja yksityisyytesi ja henkilötietosi olisivat paremmin suojattuja. "

Sen mukaan toinen lähestymistapa on suunnitella digitaalinen euro, jossa välittäjät kirjaavat kaupan. Tämä toimisi verkossa ja antaisi laajempia mahdollisuuksia tarjota lisäpalveluja kansalaisille ja yrityksille, mikä luo innovaatiomahdollisuuksia ja mahdollista synergiaa olemassa olevien palvelujen kanssa.

Euroopan parlamentin vanhempi jäsen Stéphanie Yon-Courtin, vaikuttavan ECON-valiokunnan varapuheenjohtaja, puhui tälle sivustolle digitaalisesta eurosta sanoen: "Digitaalinen euro olisi rakennettava jokaisen taloutemme digitalisointiin liittyvän projektin kohdalla. innovaatio, kuluttajansuoja ja taloudellinen vakaus mielessä. "

Ranskan RE-jäsen lisäsi: "Luotan EKP: n asiantuntemukseen tämän herkän tasapainon saavuttamisessa."

Sillä välin komissio ja EKP jatkavat yhteistyötään digitaalisen euron alalla ja jatkavat pyrkimyksiään "varmistaa vahva ja elinvoimainen eurooppalainen digitaalinen rahoitusala ja hyvin integroitu maksuala vastaamaan uusiin maksutarpeisiin Euroopassa".

EKP: n presidentti Christine Lagarde sanoi: "Olemme edelleen tarkastelu- ja harkintavaiheessa, mutta olemme juuri saaneet julkisen kuulemisen päätökseen, jotta kuluttajat ja eurooppalaiset voivat todella ilmaista mieltymyksensä ja kertoa meille, olisiko he mielellään käyttäneet digitaalista euroa vain tavalla, jolla he käyttävät eurokolikkoa tai euroseteliä tietäen, että käytettävissä on keskuspankin rahaa ja johon he voivat luottaa. "

Ranskassa syntynyt virkamies lisäsi: "Olemme saaneet kaivoksen tietoja, joita käsittelemme parhaillaan. Vasta keväällä, luultavasti huhtikuussa, päätämme, jatketaanko tehtävää työtä.

"Haaveeni, mutta tämä on päätös, joka tehdään yhdessä, on se, että voimme hyvinkin mennä siihen suuntaan"

Lagarde varoitti, vaikka hän näkee ainakin viiden vuoden aikajanan "toteuttamiskelpoisena aikajanana" digitaaliselle eurolle.

"Tämä on monimutkainen asia, joka on ratkaistava häiritsemättä nykyistä finanssikenttää tai vaarantamatta rahapoliittisia päätöksiä."

Lisäkommentti tulee komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskikselta, joka sanoi: "Luulen, että tarvitsemme digitaalisen euron. Voin todellakin sanoa, että tämä keskustelu on meneillään ja tähän suuntaan edistytään.

"EKP ja Euroopan komissio tarkastelevat yhdessä laajan kirjon poliittisia, oikeudellisia ja teknisiä kysymyksiä, ja on joitain suunnittelukysymyksiä, joihin meidän on vastattava. Mutta voimme nähdä, kuinka digitaalisia euroja voidaan käyttää kansainvälisissä maksuissa. "

Leo Van Hove, rahatalouden professori Solvay-kauppakorkeakoulussa Vrijen yliopistossa Brysselissä (VUB), on toinen, joka on toivottanut tervetulleeksi digitaalisen euron. Hän sanoi, että digitaalisen euron tärkein vetovoima on, jos ja milloin se tapahtuu, sen riskittömässä luonteessa.

Kuten Lagarde korosti, EKP: n keskeinen tehtävä on turvata luottamus rahaan. Toisin kuin liikepankeissa, keskuspankki ei voi pudota, koska se voi luoda rahaa tyhjästä.

Hän sanoo, että jos digitaalisesta eurosta on tarkoitus tulla tehokas uusi rahapolitiikan väline, niin pitopiirit eivät voi olla liian tiukkoja.

"Jos EKP haluaa todellakin olla vain" viimeisenä keinona toimiva maksupalveluntarjoaja "ja tällä tavoin ylläpitää pankkien välitystoimintoa, eurojärjestelmän virkamiehet kohtaavat selvästi vaikean ja kummallisen tasapainottamisen."

Tällaisten poliittisten, oikeudellisten ja teknisten haasteiden ratkaisemiseksi EKP ja Euroopan komissio perustivat 19. tammikuuta yhteisen työryhmän valmistelutyön helpottamiseksi.

Viime lokakuussa EKP esitti asiaa koskevan tutkimuksen myös ECON-komitealle.

Saksalainen MEO Markus Ferber, joka on EPP-koordinaattori Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa, selitti: "Minulla on mieluummin digitaalinen Lagarde-Euro kuin Zuckerberg-Vaaka. Arkaluontoisilla aloilla, kuten maksuissa, meidän on pidettävä keskuspankit vastuulla, emmekä yksityisiä yhteenliittymiä, kuten Facebookin vaaka. "

Ferber totesi: "EKP: n viime syksyn esitys teki myös selväksi, että ennen digitaalisen euron käyttöönottoa on vielä ratkaistava lukuisia haasteita - turvallisuus, rahoitusvakaus ja tietosuoja ovat listalla."

Ferber kertoi tälle verkkosivustolle: "EKP: n on esitettävä erittäin vahva näkemys keskuspankin sponsoroiman digitaalisen valuutan todellisesta lisäarvosta. Digitaalinen keskuspankkiraha ei ole päämäärä sinänsä. Yhden asian on kuitenkin oltava hyvin selvä: digitaalinen euro voi täydentää vain käteistä maksuvälineenä, eikä se saa korvata sitä. "

Vaikka olemme kaikki tottuneet digitaalisen valuutan ajatukseen - sellaisten rahojen kuluttamiseen ja vastaanottamiseen, jotka eivät ole fyysisesti edessämme - kryptovaluutat - digitaaliset, hajautetut valuutat, jotka käyttävät salausta turvallisuuteen - ovat edelleen suurimmaksi osaksi mysteeri.

Digitaalisen euron lisäksi on olemassa kryptokolikoita, kuten bitcoin, joka käy kauppaa edelleen tammikuun kaikkien aikojen korkeimmillaan. Sen hinta on nyt yli 57,000 77 dollaria, mikä on noin 305% enemmän kuin viime kuussa ja XNUMX% viime vuonna.

Ensimmäistä kertaa vuonna 2009 digitaalisena valuuttana, Bitcoinia käytettiin jonkin aikaa digitaalisena rahana talouden reunalla.

Bitcoinia käytetään edelleen ja sillä käydään kauppaa erittäin aktiivisesti kryptovaluutan pörsseissä, joiden avulla käyttäjät voivat vaihtaa tavalliset rahat, kuten eurot, bitcoineihin.

Bitcoin on alkuperäinen kryptovaluutta ja sen osuus yli puolesta maailman kolikoiden markkinoista on 285 miljardia dollaria. Mutta tämä määräävä asema on uhattuna, ja joukko vaihtoehtoisia digitaalikolikoita syntyy kehittäjien kilpailun aikana rakentamaan kryptovaluuttoja, jotka voivat siirtyä valtavirtaiseen kaupankäyntiin ja rahoitukseen.

On myös salaustunnuksia, kuten LGR Global's Silk Road -kolikko (SRC). Tämä on innovatiivinen blockchain-pohjainen teknologiaratkaisu, jota kutsutaan apuohjelmakoodiksi, jota käytetään pääsemään seuraavan sukupolven kaupan rahoitus- ja rahansiirtopalveluihin LGR: n suojatun digitaalisen liiketoiminnan ympäristössä.

LGR GlobalPerustaja ja toimitusjohtaja Ali Amirliravi selitti EU Reporter -yritykselle liiketoimintatapaa SRC: n kaltaisten apuohjelmakoodien sijaan Bitcoinin käyttämiseksi kansainväliseen rajat ylittävään kauppaan:

"Markkinoilla tällä hetkellä havaitsemamme arvonvaihtelut tekevät Bitcoinista erittäin mielenkiintoisen sijoittajille ja keinottelijoille, mutta yritysasiakkaille, jotka haluavat siirtää arvoa nopeasti ja luotettavasti rajojen yli, nämä vaihtelut voivat aiheuttaa komplikaatioita ja kirjanpitopäänsärkyä. Kaupan rahoitusala todella etsii tapaa hyödyntää digitaalisen omaisuuden etuja (eli nopeutta, läpinäkyvyyttä, kustannuksia) samalla kun suojataan epävarmuudelta ja arvon vaihteluilta. LGR: n turvallinen liiketoimintaympäristö hyödyntää SRC blockchain -apuohjelmakoodin tehoa ja yhdistää sen yhteen fiat-valuuttapariin (EUR-CNY) tarjotakseen asiakkaillemme molempien maailmojen parhaat puolet. "

Lisäksi on olemassa vakaita kolikoita, kuten Amerikan USDTether. Toisin kuin monet digitaaliset valuutat, joilla on taipumus vaihdella rajusti dollariin nähden, Tether on sidottu Yhdysvaltain valuuttaan.

Tämän on tarkoitus suojata sijoittajia volatiliteetilta, joka voi vaikuttaa Bitcoiniin, Ethereumiin, Rippleen ja Litecoiniin. Tether on markkina-arvon mukaan yhdeksänneksi suurin kryptovaluutta, ja kolikoita on arvoltaan noin 3.5 miljardia dollaria.

Kiinasta, jota ei pidä ohittaa, on väistämättä myös edelläkävijä omalle digitaaliselle juanille, Kiinan valtion luomalle maksujärjestelmälle, joka tunnetaan nimellä Digital Currency Electronic Payment (DCEP).

Kuten Bitcoin, DCEP käyttää blockchain-tekniikkaa, eräänlaista digitalisoitua pääkirjaa, jota käytetään tapahtumien tarkistamiseen. Blockchain toimii yleisenä tietueena kaikista kyseisessä verkossa koskaan tehdyistä tapahtumista, ja käyttäjät tekevät yhteistyötä uusien tapahtumien varmentamiseksi, kun ne tapahtuvat.

Kiina ei ole tarjonnut aikataulua DCEP: n viralliselle käynnistämiselle, mutta maan keskuspankki pyrkii laajempaan digitaalisen yuanin testiin ennen vuoden 2022 talviolympialaisten alkua, jonka on määrä tapahtua Pekingissä ensi helmikuussa.

Yksi toinen kryptovaluuttaluokka, joka on osoittautumassa erittäin suosituksi ja jolla on ehkä paremmat mahdollisuudet tulla suositummaksi kuin fyysinen valuutta, ovat niin sanottuja 'vakaa-kolikoita', eli krypto-valuuttoja, joiden arvo liittyy 'normaaleihin' valuuttoihin kuten USA dollari, euro ja punta, joten toisin kuin Bitcoin, yksi yksikkö ei voi olla arvoltaan 26,000 puntaa vuodessa ja 6,000 puntaa kaksi vuotta myöhemmin. Jotkin kiistat ympäröivät tällaisia ​​valuuttoja. Esimerkiksi israelilainen kryptovaluuttakauppayhtiö CoinDash ilmoitti, että 7 miljoonaa dollaria varastettiin sijoittajilta viime heinäkuussa sen jälkeen, kun sen verkkosivustoa oli rikottu ja alkuperäisen kolikoiden yhteysosoitetta muutettu ja Etelä-Korean pörssi Yapizon rikottu huhtikuussa hakkereiden kanssa. epäillään varastavansa noin 5 miljoonaa dollaria varoja

Kuten kaikki nopeasti kehittyvät avaruusteknologiat uudella tekniikalla, on olemassa laadukkaampia kryptovaluuttoja ja huonolaatuisempia.

Siitä, tuleeko kryptovaluutasta tulevaisuudessa suositumpaa kuin fyysistä valuuttaa, ei ole vielä nähtävissä, mutta puhuessaan EU Reporterille hollantilainen Euroopan parlamentin jäsen Derk Jan Eppink sanoi: "Keskuspankin digitaalinen valuutta tai CBDC herättää perustavanlaatuisen kysymyksen keskuspankin roolista Digitaalinen euro antaisi kuluttajille varmasti yhtä turvallisen kuin käteinen digitaalisen vaatimuksen keskuspankista. 

"Toisaalta, CBDC: n liikkeeseenlaskun myötä liikepankit menettäisivät välttämättömän rahoituslähteen ja joutuisivat luottamaan yhä enemmän joukkovelkakirjoihin tai keskuspankkirahoitukseen"

Tulevaisuuteen katsoen Euroopan konservatiivien ja reformistien varajäsen julistaa: "Toivokaamme, että Benoît Cœurén kutsu" rahalliseksi Hippokratisen valaksi "palvelee meitä kaikkia."


Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa