Trumpista huolimatta #Qatar-investoinnit korostavat Saksan joustavuutta

| Syyskuu 11, 2018

Kun johtaja merkittävä Saksan teollisuuden elin opined Viime kuussa, että "lännestä tuli" ukkosta, hän tarttui Donald Trumpin levottomaan levottomuuteen ympäri Eurooppaa ja kansainvälisen kauppapolitiikansa näennäisesti heikompaan nousuasemaan. Tämä asenne näytti erityisen uhkaavalta Saksalle ja sen autoteollisuudelle, joka myy vuosittain noin 1.3 miljoonaa autoa Yhdysvaltoihin.

On helppoa ymmärtää, miksi Trump, joka on rakentanut poliittisen strategiansa aggressiiviselle atavitukselle, haluaisi Saksan potkia. Amerikkalainen autoteollisuus on laskenut useita kuukausia, ja EU: n tariffit Yhdysvaltojen autoja merkittävästi korkeampi kuin Amerikan vastavuoroista velvollisuutta, ulkomaisten kilpailijoiden kauhtaminen on Trumpin perusta.

Toistaiseksi uhkilla on kuitenkin ollut suhteellisen vähän vaikutusta. Uusi raportti ehdottaa että moraali on noussut Saksan liike-elämässä sen jälkeen, kun Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker asetti transatlanttisen asekaupan heinäkuussa 25th. Näitä tunteita on saatettu hiljentää entisestään viimeaikaisen talouskehityksen, mukaan lukien Qatarin ilmoitus € 10 miljardia uusissa investoinneissa, jotka keskittyivät Saksan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin (pk-yrityksiin) Keskiluokka.

Kuinka paljon vahinkoa kaikki tämä jännitys teki Euroopan suurimmalle taloudelle? Itse asiassa laskeuma on ollut suhteellisen vähäistä. Tehdasteollisuuden tilaukset hidastuivat yllättäen Trump-tweetin välittömässä seurauksena virallisesti uhkaavia tariffeja, mutta BKT: n kasvu on ollut pysyi tasaisesti noin 0.5%. Saksan erittäin arvostetun Ifon tutkimuslaitoksen yritystoimintaan liittyvä luottamusindeksi heikkeni heinäkuussa, mutta siitä on kulunut kirjataan sen vahvin kuukausittainen parannus vuodesta 2014. Joukko ohuita töitä, mukaan lukien Ifo itse, on nostanut heidän kasvuennusteet, kun taas ostopäälliköiden indeksi, joka mittaa valmistusteollisuuden terveyttä, saavutettu kuuden kuukauden korkea viime viikolla.

Junckerin sanojen mukaan EU: n sovittelu Trumpin kanssa on kuitenkin vain "tulitauosta" - ja kenenkään arvelee, tulevatko Euroopan ja Yhdysvaltojen taloussuhteet jälleen vakauttaan pian.

Voiko Saksan talous kestää vakavamman hajoamisen? Se näyttää varmasti paremmalta valmistautumaan tähän, viimeaikaisen tasapainotuksen ansiosta. Poliittinen vakaus ja ennätystasoinen työllisyys ajoi kuluttajien luottamustasot viime vuoteen kaikkien aikojen huippua kohti. Tämä kehitys on näkynyt kotitalouksien menoissa, jotka ovat nousseet € 20 miljardilla dollarilla vain kolmessa vuodessa. Nämä menot ovat puolestaan ​​kiihdyttäneet ennätys kasvua palvelualalla, joka nyt on tilit yli kaksi kolmasosaa Saksan BKT: stä.

Palvelujen kasvu on vähentänyt huomattavasti Saksan luottamusta perinteiseen tuotantoon. Kotimarkkinoiden nousu luo myös kuluttajamaisen umpikujan tulevia järkytyksiä vastaan, jota uudistaa maksa paljon jotka vaikuttavat kahteen miljoonaan julkisen sektorin työntekijöihin. Koska muutokset jatkuvat, Saksan houkuttelevuus ulkomaalaisille sijoittajille on edelleen vähäistä.

Aivan viime viikolla, esimerkiksi saksalainen liittokansleri Angela Merkel tyytyväinen Qatarin emiriin Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani Berliinille Qatar-Saksa-liiketoiminta-investointifoorumille. Tapahtuma voi tavallisesti olla lentänyt tutkan alla - paitsi että Qatari emir käytti tilaisuutta ilmoittaa € 10 miljardin uuden investoinnin Saksan energiasektorille ja Saksan vaikutusvaltainen Mittelstand.

Koska suuri osa Qatarin nykyisistä Saksan investoinneista koostuu suuryritysten, kuten Deutsche Bankin, Volkswagenin ja Siemensin osakkeista, tämän uuden pääoman jakaminen merkitsee merkittävää monipuolistamista Qatarin taloudelliselle läsnäololle maassa. Myös Qatar voi auttaa Merkeliä energia edessä. Sekä hän että Saksa ovat tulipalossa sekä Euroopassa että Washingtonissa, koska he kokevat olevansa riippuvaisia ​​Venäjän kaasutoimituksista. Foorumissa käydyt keskustelut sisälsivät Qatarin investoinnin nesteytetyn maakaasun terminaaliin, joka auttaisi Saksaa monipuolistamaan energiansaantiaan.

Joten Saksan riippuvuus autoteollisuudesta on menneisyydestä? Tämä on ennenaikaista vaatimusta, ainakin sanoen. Saksan autoteollisuus on edelleen lähes 15 prosenttia maan BKT: stä ja työllistää yli 790,000-henkilöitä, lähes 1% koko väestöstä. Trumpin tariffit saattaisivat vakavasti hillitä tuotantoa, kun inflaatio on jo käynnissä huolestuttavan korkealla ja teollisuus on jo rullannut Volkswagenin päästötodistusohjelmasta. He myös vetoavat monien pahin pelkoihin, asettaen suuren hammas kuluttajien luottamus.

Amerikan protektionistinen retoriikka Eurooppaa vastaan ​​ei ole horisontin ainoa myrsky. Washingtonin kaupallinen sota Pekingin kanssa voi myös olla merkittäviä seurauksia. Teollisuusryhmiä on varoitti että saksalaiset yritykset, jotka tekevät liiketoimintaa sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa, ovat jo kärsineet kaupan rajoituksista. Lähempänä kotia, Turkin talouskriisi loitsi suuria ongelmia saksalaisille pankeille, jotka ovat ajatus Annan Ankaralle enintään 20 miljardia euroa.

Kaikkien näkökohdat huomioon ottaen Saksan talous on kuitenkin raivannut näitä häiriöitä ja häiriöitä sekä Merkelin ja hänen neuvonantajiensa voinut toivoa. 2018: n suuri Atlantin kaupan sota ei näytä muuttuneen Twitteristä todelliseen maailmaan - ainakin nyt.

Tunnisteet: , , , ,

Kategoria: Etusivu, Talous