Liity verkostomme!

Puolustus

Naton päällikkö järjestää erityiskokouksen Venäjän kanssa Ukrainan kriisin keskellä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Liput heiluttavat liiton päämajan ulkopuolella ennen Naton puolustusministerien kokousta Brysselissä, Belgiassa, 21. lokakuuta 2021. REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhuu tiedotustilaisuudessa liiton ulkoministerien kokouksen ensimmäisen päivän jälkeen Riiassa, Latviassa 30. marraskuuta 2021. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (kuvassa) on asettanut liittoutuneiden suurlähettiläiden ja Venäjän korkeiden virkamiesten erityiskokouksen ensi viikolle, kun molemmat osapuolet pyrkivät vuoropuheluun estääkseen avoimen konfliktin Ukrainasta, Naton virkamies sanoi tiistaina (4. tammikuuta).

Venäjän armeijan lisääntymisestä Ukrainan rajalle huolestuneena läntinen sotilasliitto on hakenut Nato-Venäjä-neuvoston kokoukseen kuukausia, mutta foorumi näytti olevan vaarassa lokakuussa käydyn vakoilukiistan jälkeen.

Vuodesta 2002 vuoropuheluun käytetty neuvoston kokous pidetään Brysselissä 12. tammikuuta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ja Venäjän viranomaiset käyvät turvallisuusneuvotteluja 10. tammikuuta Genevessä.

Euroopan unionin huippudiplomaatti Josep Borrell lensi tiistaina Ukrainaan kahden päivän matkalle osoittaakseen tukea blokkiin ja Natoon pyrkivälle Kiovalle.

Moskova haluaa takeita siitä, että Nato pysäyttää itään suuntautuvan laajentumisen ja lopettaa sotilaallisen yhteistyön Ukrainan ja Georgian kanssa, joilla on aluekiistoja Venäjän kanssa.

Moskova kiistää myös Yhdysvaltojen väitteet, että se suunnittelee hyökkäystä Ukrainaan, ja syyttää Kiovaa omien joukkojensa rakentamisesta maan itäosaan.

"Kaiken Venäjän kanssa käytävän vuoropuhelun olisi edettävä vastavuoroisuuden pohjalta, vastattava Naton huolenaiheisiin Venäjän toimista... ja tapahduttava yhteistyössä Naton eurooppalaisten kumppanien kanssa", Naton virkamies sanoi.

Mainos

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova vahvisti, että venäläiset viranomaiset osallistuvat Naton kokoukseen Brysselissä.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin ja muiden Venäjän korkeiden virkamiesten odotetaan osallistuvan Brysselin neuvotteluihin sen jälkeen, kun hän tapasi Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Wendy Shermanin Genevessä.

Neuvottelut jatkuvat 13. tammikuuta laajemmassa muodossa Wienissä sijaitsevassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (ETYJ), johon kuuluvat Yhdysvallat ja sen NATO-liittolaiset sekä Venäjä, Ukraina ja muut entiset neuvostovaltiot.

EU:n Borrell, joka oli keskeinen blokin strategiassa kiristää Venäjän korkeimpia viranomaisia ​​vastaan ​​vuonna 2021, uskoo EU:n tiedottajan mukaan "EU ei voi olla puolueeton katsoja neuvotteluissa, jos Venäjä todella haluaa keskustella Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista".

Euroopan unioni näkee Ukrainan "strategisena kumppanina", tiedottaja sanoi.

Borrell ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vierailevat vierailunsa aikana Ukrainan kontaktilinjalla Venäjän tukemien separatistikapinallisten kanssa. EU:n ulkoministerien odotetaan keskustelevan seuraavista toimistaan ​​myöhemmin tammikuussa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa