Liity verkostomme!

Kalastus

Eurooppalaiset ympäristöjärjestöt vaativat tuhoavien kalastuskäytäntöjen kieltämistä merensuojelualueilla

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Juuri sen jälkeen, kun Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti suojelevansa kahta aluetta Englannin vesillä kieltämällä haitalliset kalastustoimet, kuten pohjatroolauksen, on Euroopan parlamentin vuoro näyttää, kuinka paljon kunnianhimoa sillä on suojella EU:n vesiä. Toukokuun ensimmäisellä viikolla Strasbourgissa Euroopan parlamentin jäsenillä on mahdollisuus varmistaa, että niin sanotut EU:n meren "suojelualueet" todella suojellaan kieltämällä tuhoavat kalastustavat, kuten pohjatroolauksen.

Juuri kun IPCC:n viimeisin raportti kehottaa päätöksentekijöitä ryhtymään välittömiin rakenteellisiin toimiin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1.5 asteeseen, kansalaisjärjestöjen liittouma kehottaa Euroopan parlamentin jäseniä siirtymään sanoista tekoihin.

Aloiteraportti Portugalin sosialistijäsenen Isabel Carvalhaisin "Kohti kestävää sinistä taloutta EU:ssa" [1] on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa, että "merensuojelualueet" (MPA) eivät ole pelkkiä katkoviivoja kartalla ilman suojaa. Valiokunta-aloitteisesta mietinnöstä äänestäminen ei ole oikeudellisesti sitova, mutta se on merkittävä edellytys tuhoisan toiminnan kieltämiselle suojelualueilla lähettämällä vahva poliittinen signaali tähän suuntaan.

Toistaiseksi suurin osa "suojatuista" merialueista ei ole suojeltu ollenkaan. Itse asiassa luonnonvarojen talteenotto tai kalastus merenpohjaa raapivilla vedettävillä pyydyksillä, kuten pohjatroolaus tai pohjanuottaa, on sallittua.

  • Tutkimus Oceanan suorittama tutkimus paljasti, että 86 prosenttia "suojatuista" Euroopan vesistä kalastetaan ja niihin vaikuttavat pohjaa vahingoittavat pyydykset. [2]
  • Tieteellinen tutkimus jopa osoitti, että yli kahdessa kolmasosassa Pohjois-Euroopan merialueista, Troolaus oli 1.4 kertaa voimakkaampaa niin kutsutun "suojatun alueen" sisällä kuin sen ulkopuolella.
  • Euroopan komissio varoitti tästä alle 1 % EU:n merialueesta on tiukasti suojeltua[3]

Euroopan tilintarkastustuomioistuin ilmoitti vuonna 2020, että tapa, jolla EU:n merensuojelualueverkostoa on toteutettu viimeisen 20 vuoden aikana, ei ole tarjonnut todellista meriympäristön suojelua.

Valtameren suojeleminen voimakkailta toimilta, kuten pohjatroolauksesta, on tehokas tapa torjua ilmastonmuutosta. IPBES biologisen monimuotoisuuden asiantuntijat varoittivat, että "maailmanlaajuisesti aiemmin häiriintymättömän meren sedimentin hiilen häiriön troolauksen avulla arvioitiin vapauttavan 15–20 % ilmakehän hiilidioksidista, jonka valtameret absorboivat vuosittain." [2]

Meri on tärkeä liittolainen taistelussa, jota meidän on johdettava ilmastonmuutosta vastaan.

Mainos

MPA-alueet ovat tehokkaasti suojeltuina tehokas työkalu meren ekosysteemien ennallistamiseen ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseen. Kalan biomassa meren luonnonsuojelualueilla on keskimäärin 670 % korkeampi kuin ympäröivillä suojaamattomilla vesillä.[5]

Valtameren on kuitenkin oltava terve voidakseen tarjota tällaisia ​​olennaisia ​​ekosysteemipalveluita. Merellä ei ole toipumismahdollisuuksia, jos se on jatkuvan teollisen kalastustoiminnan paineen alaisena. Eduskunnan on aika vahvistaa pyrkimyksiään hillitä vuosikymmeniä jatkunutta massiivista liikakalastusta, elinympäristöjen tuhoutumista ja heikkoa luonnonsuojelupolitiikkaa.

Ilmasto, merten biologinen monimuotoisuus ja ihmiskunta eivät voi odottaa.

Kansalaisjärjestöjen koalitioon kuuluvat: BLOOM, Birdlife International, Environmental Justice Foundation, France Nature Environnement, Irish Wildlife Trust, MedReAct, Oceana, Ecologistas en Acción, Our Fish, Seas at Risk, The Transform Bottom Trawling Coalition.

Viitteet

[1] Portugalilaisen sosialistijäsenen Isabel Carvalhaisin valiokunta-aloitteinen mietintö 2021/2188(INI): "Kohti kestävää sinistä taloutta EU:ssa: kalastus- ja vesiviljelyalojen rooli".

[2] Perry, Allison L., et ai. "Elinympäristöä vahingoittavien kalastusvälineiden laaja käyttö luontotyyppiä suojelevilla merensuojelualueilla." Frontiers in Marine Science 9 (2022): 811926.

[3] Euroopan komission tiedonanto, 20. toukokuuta 2020. "COM(2020) 380 lopullinen. EU:n biodiversiteettistrategia 2030. Tuomme luonto takaisin elämäämme”.

[4] https://ipbes.net/sites/default/files/2021-06/20210609_workshop_report_embargo_3pm_CEST_10_june_0.pdf

[5] Sala ja Giakoumi (2017) No-take-meren suojelualueet ovat tehokkaimpia suojelualueita valtameressä. Saatavilla: https://doi.org/10.1093/icesjms/fsx059

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa