Liity verkostomme!

Päiväys

Euroopan datastrategia: Tietohallintolaki tulee voimaan

SHARE:

Julkaistu

on

- Tietohallintolaki tuli voimaan 24 Asetus luo uuden eurooppalaisen tiedonhallinnan tavan, joka perustuu lisääntyvään luottamukseen tietojen jakamiseen.

Sen tavoitteena on luoda turvallinen ympäristö tietojen jakamiseen eri sektoreiden ja jäsenvaltioiden välillä yhteiskunnan ja talouden hyödyksi. Tietohallintolaki mahdollistaa myös uusien tiedonvälittäjien toimia tietotalouden luotettavina toimijoina. Tietoaltruismia harjoittavat tahot voivat rekisteröityä vapaaehtoisesti dataaltruismiorganisaatioiksi. Tämä tarjoaa maksimaalisen luottamuksen ja mahdollisimman vähän hallinnollista taakkaa. Datan altruismiin liittyvät säännöt auttavat yksilöitä ja yrityksiä luovuttamaan tietoja turvallisesti ja luotettavasti edistääkseen laajempia yhteiskunnallisia tavoitteita, kuten pandemian torjuntaa. Myös sellaisen julkisen sektorin tiedon uudelleenkäyttöä, jota ei voida tuoda saataville avoimena datana, tehostetaan. Kaikki nämä työkalut lisäävät tietovirtoja ja tukevat siten yhteisten eurooppalaisten tietotilojen kehittämistä, kuten valmistusta, kulttuuriperintöä, maataloutta ja terveydenhuoltoa.

Asetuksella perustetaan myös Euroopan tietoinnovaatiolautakunta. Se antaa suuntaviivoja yhteisten eurooppalaisten tietotilojen kehittämisestä ja määrittelee standardit ja yhteentoimivuusvaatimukset eri alojen väliselle tiedonjaolle.

Arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja Věra Jourová sanoi: ”Tullaksemme todella innovatiiviseksi maanosaksi tarvitsemme oikeudenmukaisen datavetoisen talouden. Tietohallintolaki auttaa rakentamaan luottamusta siihen, että kaikki tiedot jaetaan eurooppalaisten arvojen mukaisesti. Laki on virstanpylväs turvallisten ja luotettavien digitaalisten sisämarkkinoiden luomisessa.

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton lisäsi: "Tänään on virstanpylväs Euroopan tiedon yhtenäismarkkinoiden rakentamisessa. Data Governance Actin voimaantulon myötä lisäämme luottamusta tiedon jakamiseen ja luomme innovatiivista ja omilla ehdoillamme avointa datataloutta.

Tietohallintolaki oli ehdotettu marraskuussa 2020. Ehdotus a Tietolaki, toinen tärkeä lainsäädäntöaloite Euroopan datastrategia, hyväksyttiin helmikuussa 2022 ja poliittinen sopimus Päätettiin 28. Tietohallintolaki luo prosessit ja rakenteet tiedon jakamisen helpottamiseksi, kun taas tietolaki selventää, kuka tiedosta voi luoda arvoa ja millä ehdoilla.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa