Liity verkostomme!

Bisnes

Belgian fuusiot ja yritysostot kutistuvat toista vuotta peräkkäin

SHARE:

Julkaistu

on

M&A Monitor 2024 -tutkimuksen tulokset osoittavat, että fuusioiden ja yritysostojen maailmanlaajuiset markkinat laskivat vuonna 2023, ja tämä suuntaus näkyi myös Belgiassa. Kauppoja ei ollut vain vähemmän, vaan keskimääräinen kauppahinta laski hieman kaikissa kokosegmenteissä.

Pääasialliset syyt tähän olivat nousevat korot, makrotalouden muutokset ja geopoliittinen epävakaus. Ulkomaisten transaktioiden osuus pysyi kuitenkin selvästi vakaana. Lähes 75 % sanoo, että kauppaprosessi on hidastunut asteittain ja kestää nyt keskimäärin yli kuusi kuukautta. Lopuksi ESG:stä on tullut entistä tärkeämpi sijoituspolitiikassa, ja yritykset etsivät yhä enemmän data-analytiikkaa avuksi päätöksentekoprosessissa.

Nämä ovat tärkeimmät johtopäätökset 11. painos M&A Monitorista, joka on vuosittain 138 belgialaisen yrityskauppojen asiantuntijan tutkimus., mukaan lukien yritysrahoituksen neuvonantajat, pääomasijoittajat, strategiset neuvonantajat, pankkiirit ja lakimiehet, jotka yhdessä edustavat kaikkia sektoreita ja transaktiokokoja. Tutkimuksessa selvitetään heidän kokemuksiaan kaupoista, joissa he olivat mukana vuonna 2023, sekä heidän odotuksiaan vuodelle 2024. 

M&A Monitorin toteutti Professori Mathieu Luypaert ja tutkijat Sarah Muller ja Tom Floru Vlerick Business Schoolin fuusio-, yritysosto- ja yritysostokeskuksesta, yhdessä BDO:n, Bank Van Bredan, Van Olmen & Wynantin ja Wallonie Entreprendren kanssa. Yritysostomarkkinoiden laskeva trendi jatkuu verrattuna ennätysvuoteen 2021, jolloin yritysostoihin käytettiin lähes 6 miljardia dollaria eri puolilla maailmaa, vuonna 2023 – kuten vuonna 2022 – tapahtui merkittävä lasku.

Kauppojen kokonaisvolyymi vuonna 2023 oli noin 3 miljardia dollaria, mikä on suunnilleen sama kuin noin vuosikymmen sitten. Tämä maailmanlaajuinen lasku heijastui myös Belgian yritysjärjestelyihin. Kaksi kolmasosaa vastaajista näki liiketoimien määrän laskun vuonna 2023, ja 45 %:lla laskua yli 10 %. Laskeva trendi näkyi eniten suurissa (> 50 milj. €) ja pääomasijoituksella rahoitetuissa kaupoissa.

Pienet liiketoimet (< 5 miljoonaa euroa) osoittautuivat kuitenkin haavoittuvaiksi nouseville korkotasoille, makrotaloudellisille muutoksille ja geopoliittiselle epävakaudelle vuonna 2023. Tällä segmentillä 46 prosenttia laski, kun se vuonna 33 oli 2022 prosenttia. Ostettujen ulkomaisten kohteiden osuus pysyi yllättävän vakaana (32 % kauppavolyymistä), joten ulkoisten riskien kasvu ei painanut kansainvälisten kauppojen etuja. Mahdollisuudet paremmin toimivilla markkinoilla ovat sijoittajille mahdollisuus hajauttaa salkkujaan. 

Mainos

Alexi Vangerven, BDO Belgiumin osakas: "Vuonna 2023 yritysostomarkkinoilla todellakin oli enemmän varovaisuutta. Se ei vaikuttanut vain tapahtumien määrään, vaan myös niiden takana oleviin prosesseihin. Viimeaikaiset luvut osoittavat ammatillisen tuen kasvavan kysynnän. Vuonna 2024 näemme monien yritysten kurottavan kiinni – investointiinnostus on jälleen kova ja tarvittavat varat saatavilla. Yritykset, joilla on vahva asema arvoketjussa, ovat halutuimpia. Myös tutkimuksen tulokset vahvistavat tämän nousun: 81 % ei odota enää laskua vuonna 2024, ja suurten sopimusten segmentissä vähintään 75 % odottaa tekevänsä huomattavasti enemmän sopimuksia."

Arvostukset laskivat myös hieman kaikissa kokosegmenteissä, keskimäärin 6.4 kertaa EBITDA-arvo (eli liiketoiminnan kassavirta) maksettiin liiketoiminnan haltuunotosta vuonna 2023. Tämä oli hieman vähemmän kuin ennätysvuonna 2022 (6.7 kertaa). Tämä lasku näkyi kaikissa sopimussegmenteissä lukuun ottamatta pienempiä kauppoja (< 5 miljoonaa euroa), joiden kerrannaiset ovat pysyneet huomattavan vakaina viimeisten neljän vuoden aikana. Yli 100 miljoonan euron kaupat itse asiassa kasvoivat vuonna 2023: keskimäärin 10.2 kertaa EBITDA-arvostus maksettiin, kun se vuonna 9.1 oli 2022. 

Suurimmat kerrannaiset ovat edelleen tekniikassa (9.2) ja lääketeollisuudessa (8.9), vaikka arvot ovat hieman laskeneet. Vähittäiskauppa, logistiikka ja rakentaminen tukevat luetteloa, ja keskimääräinen kerrannainen 5. Dominic Dhaene, Bank Van Bredan kuljetus- ja seuraaja-asiantuntija: ""Taivaan rajan" aika on ohi, ja sekä ostajat että myyjät mukauttavat odotuksiaan. Vaikka velkarahoituksen kustannusten nousu on vaikuttanut negatiivisesti arvostukseen, kerrannaisuudet ovat pysyneet ennallaan kunnollisessa tavoitteessa. Ja tavoitteelle, jonka käyttökate on vakaa tai kasvava, yritykset voivat silti löytää yritysostorahoitusta. Tutkimus osoitti, että vuonna 2023 hankinnan rahoittamiseksi noin 3.2-kertainen käyttökate voitaisiin lainata 4.7 prosentin keskikorolla."

Melkein kolme neljästä vastaajasta sanoo, että keskimääräinen aika sopimuksen tekemiseen vuonna 3 oli yli 4 kuukautta (2023 % vuonna 6 ja 53 % vuonna 2021).Luc Wynant, Van Olmen & Wynantin osakas"Yritysoikeudellisissa toimissamme olemme havainneet, että sopimusten tekemiseen Belgiassa kuluva aika on pidentynyt huomattavasti. Tämä on strateginen seuraus kasvavasta sääntelyn monimutkaisuudesta ja markkinoiden epävarmuudesta. Näiden muuttuneiden markkinaolosuhteiden hallitsemiseksi laaja due diligence ja huolelliset neuvottelut ovat ratkaisevan tärkeitä"

ESG ja data-analytiikka ovat yhä tärkeämpiä. 84 % pääomasijoittajista sisällyttää ESG:n sijoituspolitiikkaansa, kun kaksi vuotta sitten vastaava luku oli vain 38 %. Tietojen analytiikan osalta vastaajat näkevät lisäarvoa lähinnä kauppaprosessin alkuvaiheissa: sijoitusten etsinnässä ja seulonnassa. tavoitteet, data voi antaa näkemyksiä toimialan trendeistä, kohteiden taloudellisesta asemasta ja mahdollisista synergioista. 42 % sanoo, että asiantuntemuksen puute hidastaa data-analyysityökalujen ja -tekniikoiden käyttöönottoa yrityskaupoissa.

Mathieu Luypaert, Vlerick Business Schoolin yritysrahoituksen professori: " Vaikka data-analytiikan hyödyt ovat selvät, se jää monille vastaajille tuntemattomaksi alueeksi. 80 % sanoo tuntevansa sen jonkin verran, mutta arvioi pätevyytensä siinä melko vähäiseksi. Lisäarvo näyttää olevan suurempi ostajille, jotka näkevät data-analyysin tuomat edut ajan, kustannusten ja tarkkuuden osalta sekä päätöksentekoprosessin työkaluna. Myyjille tiedot voivat auttaa tunnistamaan potentiaaliset ostajat ja vähäisemmässä määrin myös vaikuttaa positiivisesti myyntihintaan. Suurin este on asiaankuuluvien tietojen rajallinen saatavuus, jota seuraa saatavilla olevien tietojen laatuongelmat, jotka joskus osoittautuvat riittämättömiksi, epäjohdonmukaisiksi tai virheellisiksi."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa