Liity verkostomme!

Bisnes

Voivatko pakotteet vahvistaa Putinin tukea Venäjällä?

SHARE:

Julkaistu

on

Vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan EU, Britannia ja Yhdysvallat ovat asettaneet joukon pakotteita Vladimir Putinia ja hänen kannattajiaan vastaan. Pakotteiden onnistuminen Venäjän aggression hillitsemisessä on kuitenkin toistaiseksi epäselvä, ja niistä huolimatta ne vahingoittavat todellisuudessa monia yksityisiä yrityksiä, joilla ei ole yhteyksiä hallitukseen tai puolustusteollisuuteen, sekä tavallisia venäläisiä. Loppujen lopuksi sanktiot näyttävät itse asiassa vahvistavan Putinin tukea kotimaassa - mikä on vastoin sitä, mihin ne oli tarkoitettu, kirjoittaa Louis Auge.

Vaikka pakotteiden keskeinen painopiste oli Venäjän viennin – mukaan lukien öljyn ja kaasun – myynnin katkaiseminen ja siten maan taloudellisten paineiden asettaminen, mutta tällä rintamalla tapahtui hyvin vähän merkityksellistä kehitystä. Yhdysvallat kielsi venäläisen öljyn tuonnin, mutta EU ei ole toistaiseksi asettanut Venäjän öljyn ja kaasun vientikieltoon. Lisäksi Intian ja Kiinan kaltaiset maat ovat lisänneet halpojen venäläisten hyödykkeiden ostoja. Tämän seurauksena Venäjän vienti on kestänyt, ja maa näyttää olevan matkalla kaikkien aikojen ennätykselliseen kauppataseen ylijäämään.   

Myös Venäjän sisällä pakotteet toimivat odottamattomalla tavalla – kasvava huoli siitä, että nykyisen talouskriisin keskellä Venäjän suurimmat yksityiset yritykset voisivat hankkia valtiota ja Putinia lähellä olevat yritykset. Tämä saattaa johtaa valtion vaikutusvallan entisestään vahvistumiseen – millä on epäilemättä tuhoisa vaikutus Venäjän taloudelliseen ja poliittiseen tilanteeseen pitkällä aikavälillä.

Venäjällä markkinoita hallitsevat valtionyhtiöt lähes kaikilla aloilla kolmea keskeistä poikkeusta lukuun ottamatta – IT, vähittäiskauppa ja tietoliikenne. Pakotteiden vaikutus voi muuttaa tämän radikaalisti. 

Iso-Britannian pakotteiden vuoksi Oleg Tinkov joutui myymään osuutensa Tinkoff Bankista, joka on yksi Venäjän menestyneimmistä yksityispankeista. Ostaja oli Vladimir Potanin, Venäjän entinen varapääministeri ja tällä hetkellä maan toiseksi rikkain henkilö. Hänet tunnetaan läheisyydestään Putinin kanssa, mutta Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta ja EU eivät ole toistaiseksi saaneet hänelle sanktioita.  

Huhujen mukaan Venäjän valtion omistama puolustusalan yritys Rostec on kiinnostunut ostamaan venäläisen "Big Tech" Yandexin, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti hakukoneestaan ​​ja monista muista teknologiaan perustuvista palveluistaan. Vaikka Yandex torjui huhut, se osoittaa selvästi, että ostajien puolella saattaa olla jonkin verran kiinnostusta, vaikka potentiaaliselta myyjältä puuttuisi sellainen tahto.

Muita valokeilassa olevia yksityisiä yrityksiä ovat suurin venäläinen verkkokauppias Ozon, joka nousi pörssilistalle NYSE:ssä vuonna 2020 ja keräsi yli miljardi dollaria kansainvälisiltä sijoittajilta, ja suurin venäläinen kiinteistöhakualusta Cian, joka myös listautui NYSE:ssä vuonna 1. Maaliskuussa NYSE lopetti kaupankäynnin molempien yhtiöiden osakkeilla, ja myöhemmin Ozonin tytäryhtiöpankki joutui Yhdysvaltojen pakotteisiin. Yhdysvaltain ulkomaanvarainvalvontavirasto on valituksen jälkeen poistanut pankin pakotelistaltaan.

Mainos

On myös uutisia hollantilaisen Prosuksen (eteläafrikkalaisen Naspersin divisioonan) poistumisesta suurimmalta venäläiseltä verkkokaupan alustalta Avitolta. Yritys ilmoitti etsivänsä ostajaa, eikä ole ihme, että se on valtion sidoksissa oleva yritys tai liikemies.

Ironista kyllä, useimmat tällaisten yksityisten venäläisten yritysten työntekijöistä ovat loistavia mieliä, jotka edustavat niin kutsuttua venäläistä "luovaa luokkaa", osa yhteiskuntaa, jonka ideologia on kaukana valtion poliittisesta retoriikasta. He ovat hyvin koulutettuja ihmisiä, joilla on globaali ajattelutapa ja jotka työskentelivät ulkomaisissa yrityksissä ja jotka eivät tue Ukrainan hyökkäystä.  

Itse asiassa se venäläinen "luova luokka" - ei Putinia tukevat - joutuu kärsimään länsimaisten pakotteiden rasituksen. Putinin kannattajia, hänen äänestäjiään, ovat vanhempi sukupolvi ja enimmäkseen köyhiä ihmisiä, joilla oli varaa vain perusmenoihin. Toimenpiteet, kuten vakuutusten ja lentokoneiden huollon kieltäminen tai pankkien irrottaminen Visasta ja Mastercardista, jäävät heille todennäköisesti huomaamatta. 

Lisäksi monet "luovan luokan" edustajat jättivät työnsä ja jopa lähtivät maasta protestina sotaa vastaan. Suurin ulosvirtaus oli IT-asiantuntijoiden joukossa, jotka voidaan lukea edistyksellisimpään luokkaan. Yandex, Avitossa Tinkoff Bankin työntekijät joko pyysivät siirtoa Venäjältä tai erosivat ja muuttivat sitten toiseen maahan, joista Armenia, Turkki ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat olivat suosituimpia kohteita.

Siitä huolimatta monet näistä yksityisistä yrityksistä joutuivat sanktioihin. EU määräsi pakotteita Ozonin ja Yandexin toimitusjohtajalle Alexander Shulginille ja Tigran Khudaverdyanille sillä oletuksella, että he tukevat Putinin politiikkaa. Todennäköisesti tämä oletus ilmestyi, koska he osallistuivat tapaamiseen Putinin kanssa 24. helmikuuta kymmenien venäläisten oligarkkien ja liikemiesten joukossa.

Mutta molemmat henkilöt ovat vain ammattilaisia, jotka pyrkivät rakentamaan uraa ja osallistumaan yrityksiin, joissa he työskentelivät. Alexander Shulgin on rahoitusammattilainen, jolla on yli 10 vuoden kokemus FMCG-teollisuudesta ja IT-alalta ja joka johtaa Ozonin listautumisantia NASDAQissa. Tigran Khudaverdyan on IT-ammattilainen, joka on kehittänyt Yandex Taxi -palvelua useita vuosia ennen kuin hänet nimitettiin Yandexin toimitusjohtajaksi vasta vuonna 2020. Kumpikaan ei ole oligarkkeja, heillä ei ole läheisiä siteitä viranomaisiin.

Tämän seurauksena Shulgin ja Khudaverdyan joutuivat jättämään työnsä ja yritykset.

On selvää, että pakotteiden tulee olla tiukkoja ja kohdistua kaikkiin avaintoimijoihin, jotka liittyvät valtioon. Mutta lännen on äärimmäisen tärkeää omaksua viisaampi lähestymistapa, tutkia ja arvioida yrityksiä huolellisesti ennen pakotteiden määräämistä, jotta Putin ei voi halutessaan vahvistaa Venäjällä olevia voimia.

Kaikkien yritysten umpimähkäinen asettaminen pakotteiden alle voi päinvastoin johtaa valtion vaikutusvallan vahvistumiseen ja kaiken omaisuuden keskittymiseen useiden sotaa ja Putinia kannattavien puolueiden käsiin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa