Liity verkostomme!

Arts

Eteläamerikkalainen elokuvaohjaaja kertoo tarinan alkuperäiskansojen kärsimyksistä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Grandesso Federicolla on eksklusiivinen haastattelu paraguaylaisen ohjaajan Paz Encinan kanssa hänen elokuvastaan ​​EAMI, joka voitti Tiger-palkinnon Rotterdamin elokuvajuhlilla 2022.


Eami tarkoittaa "metsää" Ayoreossa. Se tarkoittaa myös "maailmaa". Alkuperäiskansat Ayoreo-Totobiegosode eivät tee eroa: puut, eläimet ja kasvit, jotka ovat ympäröineet heitä vuosisatojen ajan, ovat kaikki, mitä he tietävät. He asuvat nyt alueella, jolla on planeetan nopein metsäkado. Paraguaylainen ohjaaja Paz Encina matkusti Chacoon tämän elokuvan vuoksi. Hän uppoutui Ayoreo-Totobiegosode-mytologiaan ja kuunteli sydäntä särkeviä tarinoita siitä, kuinka ihmisiä ajetaan pois maistaan. Hankittujen tietojen perusteella hän teki unenomaisen, taikarealistisen elokuvan pienestä tytöstä nimeltä Eami. Kun hänen kylänsä on tuhoutunut ja hänen yhteisönsä hajoaa, Eami vaeltelee sademetsässä - kirjoittaa Gradesso Federico.

Paz ENCINA (s. 1971, Asunción, Paraguay) suoritti elokuvan maisterin tutkinnon vuonna 2001. Hän on voittanut useita palkintoja elokuvistaan. Vuosina 2002–2003 hän opetti audiovisuaalista ilmaisua ja ohjaamista Asunciónin yliopistossa ja Paraguayn taideakatemiassa. Hamaca Paraguaya (2005) voitti Un Certain Regard FIPRESCI -palkinnon Cannesissa. Sen jälkeen Encina ohjasi lyhytelokuvia ( Río Paraguay sarja, Viento Sur), dokumentti (Ejercicios de memoria) JaEAMI – La memoria del monte, valittu IFFR Tiger Competition 2022 -kilpailuun.

Aluksi, mistä tämän tarinan idea lähti?

Paz Encina: Halusin kertoa rakkaustarinan, joka oli mahdollisimman tavanomainen, ja kerroin ystävälle, joka kertoi minulle, että tämä tarina oli Totobiegosode-yhteisössä, joten päätin mennä sinne. Saapuessani he kertoivat minulle, että kyllä, tämä tarina oli olemassa, mutta he eivät olleet kiinnostuneita puhumaan siitä ollenkaan, joten kysyin heiltä, ​​mistä he haluavat puhua, ja silloin tuli mahdollisuus tehdä elokuva. joka tuli minulle melkein kuin kohtalo...

Mikä rooli luonnolla on elokuvassa? Luonto näyttää olevan "lihaa ja verta" -päähenkilö.

PE: Totobiegosode ei tee eroa eläinten, ihmisten ja kasvien välillä, joten se, mikä meitä ympäröi luonnossa, on yhtä tärkeää kuin se voi olla kenelle tahansa, ja siksi koko pensas on yhtä suuri päähenkilö kuin Eami ja hänen ystävänsä. Tämän minä todella koin heidän kanssaan - Lucas, poika, joka etsii lintuaan, oli itse asiassa lintu, jonka kanssa hänellä oli hyvin läheinen suhde, hänen nimensä on Miacacái, ja kun hän kuvasi ja koska me emme elokuvan lähellä paikkakuntaa, mutta noin 3,000 kilometrin päässä, Lucas oli hyvin huolissaan jättävänsä linnunsa, hän ajatteli, että ilman häntä hän kuolisi.

Mainos

Mikä on maanne nykyinen tilanne alkuperäiskansojen karkottamisen suhteen?

PE: Erityisesti Ayoreo-ihmisillä on tällä hetkellä varotoimenpide metsien hävittämistä vastaan, mutta kaikki on pysähtynyt pandemian vuoksi. He itse pitävät huolta alueestaan ​​ja eniten he haluavat, että alue, jolla heidän mielestään vielä vapaaehtoisesti eristyksissä eläviä ayoreoja säilytetään, mutta metsien hävittäminen ei lopu, ja tilanne on aina herkkä, koska he ajattelevat oman lajinsa olevan voisi kadota.

Millainen oli kohtaamisesi näiden alkuperäiskansojen kanssa? Miten suhtaudut heihin?

PE: Se on hyvä kysymys, koska se on yhteisö, jota ei ole niin helppo tavoittaa. Minulla on ystävä José Elizeche, sama ystävä, joka vei minut yhteisöön. Hän on kommunikaattori ja työskennellyt alkuperäiskansojen kanssa 20 vuotta ja hän tunsi Ayoreo-yhteisön johtajat. Työskentelin hänen kanssaan ne kuusi vuotta, jotka elokuvaprosessi kesti. Hän työskenteli kulttuurienvälisenä neuvonantajana ja kaikki päätökset tehtiin hänen valvonnassaan. Työskentelimme myös Tagüide Picaneráin, nuoren yhteisön johtajan kanssa, joka neuvoi meitä erityisesti käsikirjoitusvaiheessa.

Metsien hävittäminen on elokuvasi teema. Euroopassa käydään kovaa keskustelua metsien hävittämisestä eri puolilla maailmaa. Pitäisikö tämän suuntauksen pysäyttämiseksi mielestäsi toteuttaa tehokkaampia toimia maailmanlaajuisesti?

PE: Kyllä, tietysti! Vahinko, jota planeetta kärsii tästä syystä, on valtava, ja näyttää siltä, ​​​​että kukaan ei ole tietoinen siitä. Se, mitä tapahtuu, on todella vakavaa, mutta näyttää siltä, ​​​​että kukaan ei ota huomioon vahinkojen laajuutta. Ehkä siihen mennessä, kun haluamme ymmärtää tämän, on liian myöhäistä... Nyt on aika!

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa